Pátek, 19. dubna 2024

Koncepty bioregionů představí konference ekologického zemědělství

Koncepty bioregionů představí konference ekologického zemědělství

Poučení a informace o fungování bioregionů v Polsku a Rakousku nabídne letošní Bioakademie, konference ekologického zemědělství.
"Na workshopu nám kolegové z Rakouska a Polska představí své fungující bioregiony - koncepty rozvoje, případové studie, modely spolupráce uvnitř území a podobně. V České republice zatím koncept bioregionů nefunguje, na druhou stranu je zde velmi zajímavý systém regionálních značek," uvedl Milan Kouřil, hlavní koordinátor Bioakdemie 2011. Účastníci workshopu zaměřeného na bioregiony budou diskutovat o označování produktů, spolupráci se státní správou a samosprávou, analýzách území, regionálním rozvoji a dalších tématech.
Barbara Szymoniuk z Polska seznámí účastníky s historií vývoje bioregionu Dolina ekologicznej ziwnosci, analýzou území a zkušenostech z fungování. Daniel Breitenfellner, projektový manažer Bioregionu Muhlviertel v Rakousku, se zaměří na otázky spojené s rozvojem daného bioregionu, navazováním kontaktů a možnostmi rozvoje pro region a zemědělce.
Do problematiky bioregionů v Rakousku, tvorby minimálních a povinných standardů, případovou studií bioregionu Murau uvede posluchače Michael Groier z rakouského Federal Institute for Less Favoured and Mountanious Areas.
O zkušenosti z České republiky se podělí Anna Bartošová, ředitelka Místní akční skupiny Horní Pomoraví. Hlavním tématem jejího příspěvku budou možnosti podpory regionálního rozvoje Místními akčními skupinami a prezentace dobrých příkladů hodných následování.
"Nedílnou součástí prezentací bude i diskuze o finančních aspektech bioregionů - přínosy pro členy těchto bioregionů, možnosti spolupráce nebo financování činnosti,"sdělil Milan Kouřil.
Workshop D nazvaný Koncepty bioregionů - Rakousko, Polsko, Česká republika se uskuteční 30. června 2011 od 10 hodin.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Milan Kouřil, manažer projektu OPLZZ, hlavní koordinátor Bioakademie, (tel.: 724 395 536, milan.kouril@pro-bio.cz), nebo Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů