Pátek, 26. dubna 2024

Poláci se těší, že budou vyvážet plyn

Těžaři tvrdí, že polské zásoby zemního plynu jsou dvakrát větší, než se myslelo, a začínají vrtat.

Poláci se těší, že budou vyvážet plyn

Jeden z nejhlubších vrtů v Polsku, kolem 6,5 kilometru pod zem, začne v srpnu vrtat konsorcium firem PGNiG a FX Energy v blízkosti středopolského Kutna. Firmy odhadují, že v této oblasti a v takové hloubce by se mohla nacházet obrovská ložiska zemního plynu, která by mohla až zdvojnásobit dosud potvrzené polské zásoby.

"Naleziště má stejné parametry jako ty nejbohatší zdroje v Nizozemsku či v Severním moři," řekl listu Rzeczpospolita Piotr Gliniak, ředitel průzkumu polské státní a v podstatě monopolní plynové společnosti PGNiG.

Polsko ročně spotřebuje kolem 14 miliard metrů krychlových plynu, ale jen 4,2 miliardy pokryjí domácí zdroje. Zbytek se dováží z Ruska. Aby závislost na Rusku snížili, Poláci nyní budují terminál na zkapalněný plyn. Hlavně ale doufají, že se potvrdí odhady geologů, že Polsko leží na obrovských zásobách nekonvenčních, břidličných plynů.

Vrt za desítky milionů

Plyn z Kutna, pokud se potvrdí odhady zásob, by se mohl začít průmyslově těžit za tři roky. Kvůli hloubce vrtu jde o nemalou investici, o niž se polský gigant a malá americká firma z Utahu dělí stejným dílem. Experti odhadují cenu jednoho takto hlubokého vrtu na 20 milionů zlotých (asi 124 milionů korun). Sond se musí vyvrtat několik a potom se v případě úspěchu musí postavit plynovod do páteřní sítě.

PGNiG dokonce do průzkumů v Polsku podle listu Rzeczpospolita nalila peníze, které měla přichystané na průzkum v nyní politicky nestabilních arabských zemích.

Obě firmy už spolupracují i na jiných místech Polska. Jeden z jejich dosavadních vrtů už narazil na velké zdroje konvenčního zemního plynu v hloubce 3,8 kilometru.

V případě břidličných plynů je technologie průzkumu i těžby mnohem složitější. Teprve v těchto týdnech se vrtají první sondy a před týdnem vyvrtala firma 3Legs Resources první horizontální vrt v hloubce zhruba čtyř kilometrů, což je součást složité technologie, kterou na světě zatím zvládají jen americké firmy. Firma podle listu Gazeta Wyborcza uvedla, že první výsledky jsou povzbuzující.

Naděje v břidlicích

První výsledky několika desítek průzkumných vrtů ložisek břidličných plynů však budou Poláci znát až na konci letošního roku, přičemž faktické zmapování celkových zásob bude trvat ještě nejméně další dva roky. Průmyslové využití břidličného plynu by v případě úspěšného průzkumu bylo možné za osm až deset let.

Teoretické odhady geologů hovoří o tom, že Polsko by mohlo mít zásoby až na 300 let své současné spotřeby. Mohlo by se tak stát důležitým hráčem na evropském trhu s energetickými surovinami a zbavit se své závislosti na dovozu ruského plynu.

Polsko dosud vyrábí 95 procent elektřiny z uhlí, ale kvůli rostoucí spotřebě, snižování znečištění a unijním limitům na vypouštění oxidu uhličitého plánuje výstavbu nových plynových i jaderných elektráren.


Polský plyn

30 %
spotřeby plynu v Polsku nyní pokrývá domácí těžba. Pokud by se potvrdila odhadovaná velikost nových ložisek konvenčního zemního i břidličného plynu, za 10 až 15 let by Polsko mohlo plyn naopak vyvážet.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů