Čtvrtek, 18. dubna 2024

BOJ O MISTRA REPUBLIKY V HODU MOBILEM JE ZA PŮLKOU, ROZDALI JSME CELKEM 27 TELEFONŮ

BOJ O MISTRA REPUBLIKY V HODU MOBILEM JE ZA PŮLKOU, ROZDALI JSME CELKEM 27 TELEFONŮ

Akce Zahoď mobil aneb Mistrovství ČR v hodu mobilním telefonem navštívila při své první, jarní, části osm českých měst. Na podzim má v plánu dalších pět, tentokráte hlavně na Moravě. Cílem turné bylo nejen bavit, ale hlavně informovat občany o nových červených kontejnerech na elektro a jiných možnostech v oblasti třídění, hlavně drobného, elektroodpadu. Díky své zábavné formě přilákala akce v první části tisíce návštěvníků a vybralo se na ní téměř půl tuny vysloužilých elektrospotřebičů.

Po celý den velcí i malí návštěvníci měli možnost odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče, mohli se zúčastnit zajímavých soutěží a ještě k tomu zabojovat o titul mistra republiky. Hlavní cenou pro vítěze ženské i mužské kategorie byl chytrý telefon SAMSUNG Galaxy ACE. Programem provázela známá moderátorská dvojice Petr Svěcený a Vojtěch Bernatský. Vyvrcholením celého dne byl vždy večerní koncert kapely Kryštof.

"Podle nás je dobře, že ke kontejnerům na tříděný odpad přibývají i červené kontejnery na elektro, protože se jedná o běžné, masové zboží, jako jsou právě např. mobilní telefony. Každý má nějaký doma, a právě tato akce mu připomene, aby jej odevzdal k recyklaci. Svou účastí jsme chtěli podpořit osvětu a přitáhnout pozornost k této problematice," říká k projektu Richard Krajčo, frontman kapely Kryštof.

Kromě stanovení českého rekordu v hodu mobilem (Filip Ismail - 76,8 m) se na akci podařilo vybrat velké množství vysloužilého elektra. Každý, kdo přinesl starý spotřebič k recyklaci, dostal kupón s číselným kódem, který byl losován během slavnostního vyhlášení, vítěz si taktéž odnesl dotykový telefon Samsung Galaxy Ace. Lidé mohli odevzdávat i funkční telefony do projektu Věnuj mobil, které budou repasovány, doplněny o novou baterku a nabíječku a předány dětem z dětských domovů.

"Akce bohatě naplnila naše očekávání. V každém městě byl zájem o házení mobilem, doprovodné aktivity i kapelu Kryštof. Rovněž lidé nosili spoustu elektrospotřebičů, což je signál, že ho chtějí třídit. A přesně proto projekt Zahoď mobil existuje - aby lidem ukázal, že elektro nepatří do běžného odpadu," říká manažerka projektu Jitka Šimková ze společnosti ASEKOL.

Akce však nekončí, již v září pokračuje v pěti dalších městech, takže lidé, kteří akci nestihli, budou mít další příležitost překonat český rekord v hodu mobilem, vyhrát nový telefon a hlavně se něco naučit o třídění a recyklaci elektrospotřebičů.

Podzimní část:
den datum město
Út 6. 9. Ostrava
St 7. 9. Olomouc
Út 13. 9. Brno
St 14. 9. Jihlava
Út 20. 9. Zlín


Kontakty
ASEKOL, s.r.o.: Československého exilu 2062/8, Praha 4, manažerka projektu Jitka Šimková, e-mail: simkova@asekol.cz, tel.: 605 207 649, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů