Úterý, 23. dubna 2024

Letní odstávky dodávky teplé vody

Blíží se letní měsíce, dovolené a také pravidelná údržba tepelných zařízení a s ní spojené letní odstávky teplé vody. V této souvislosti uvádíme odpovědi na nejčastější otázky zákazníků.

Letní odstávky dodávky teplé vody

Proč jsou letní odstávky nutné?


Letní odstávka umožňuje teplárnám v době nejnižších odběrů tepla, tedy v letních měsících, zkontrolovat a připravit zařízení pro bezporuchový provoz v následujícím zimním období. Můžeme ji přirovnat k preventivnímu servisu auta před dovolenou. Je lepší vzdát se na pár dní svého miláčka a nechat ho prohlédnout v servisu, než pak zůstat trčet s rozbitým autem na zahraniční dovolené.

Pro teplárny přichází hlavní zátěž při zimních mrazech a tam jednoznačně platí, že kdo je připraven, není překvapen. Plánované přerušení dodávky tepla může ale být způsobeno i "přeložkou teplovodu", která je vyvolána výstavbou nebo jinou činností v zásobovaném území, například při stavbě nových komunikací nebo obchodních center.


Jak dlouho odstávka trvá?


Letní odstávky trvají zpravidla od 2 do 5 dnů, ve výjimečných případech déle. Někteří odběratelé odstávku zařízení ani nemusí zpozorovat. U teplárenských soustav, které mají více zdrojů a zokruhovanou síť, existuje vzájemná zastupitelnost zdrojů a k odstávce tak vůbec nemusí dojít nebo je velmi krátká.

Snahou teplárenských společností samozřejmě je, aby odstávky byly co nejkratší a odběratele omezovaly co nejméně. Tam, kde je teplo dodáváno pro technologické účely jiným firmám, se obvykle odstávky plánují po vzájemné dohodě v době celozávodní dovolené.


Jak se o termínu odstávky dozvím?


Vzhledem k tomu, že se jedná o plánovanou činnost, stanovuje řada teplárenských společností odstávky až na rok dopředu a v odpovídajícím předstihu o ní informuje své zákazníky. Domácnosti informují o odstávkách správci a majitelé objektů při odečtech na přelomu roku nebo nejpozději při květnovém vyúčtování. V domech, kterých se přerušení dodávek teplé vody dotkne, by se měla objevit upozornění nejpozději dva týdny před odstávkou. Teplárenské společnosti také zpravidla informují o termínech odstávek na svých internetových stránkách a zákaznických linkách.

Zdroj: TZ Teplárenského sdružení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů