Pátek, 26. dubna 2024

Ušetřete desetitisíce na IT

Největším "žroutem" elektřiny jsou ve firmách informační technologie. Firmy by mohly díky "zeleným" IT technologiím snížit účty za energie o desítky procent, ale většina z nich toho zatím nevyužívá. Firma se stovkou počítačů může na energiích zbytečně "propálit" ročně 130 tisíc korun.

Ušetřete desetitisíce na IT

Tuzemské firmy se nijak nevymykají globálnímu pravidlu: účet za energie pro ně představuje jednu ze tří největších výdajových položek, která navíc rok od roku roste zhruba o 10 %. Cesta, jak trend obrátit a platit za elektřinu výrazně méně, vede přes "zelené" informační technologie. České společnosti však energeticky úsporným technologiím dosud nepřišly na chuť. Vyžadovalo by to od nich totiž pravidelnou obměnu počítačového parku.

V době, kdy rostou účty za energie, by si firmy měly neustále opakovat, že nejlepší energie je ta nevyrobená. "Podle našich zkušeností jsou náklady na energie v řadě společností třetí nejvýznamnější výdajovou položkou po přímých nákladech souvisejících s výrobní činností a mzdách," říká Petr Plecháček, manažer IT poradenství a řízení technologických rizik v Ernst & Young Česká republika. "U tradičních oblastí, kde bývá snahou snižovat náklady, firmy šetřit už o mnoho více nemohou, aniž by to mělo negativní dopad na zaměstnance či zákazníky. Zato oblast energií stále představuje nejschůdnější cestu, jak významně ušetřit, případně zvýšit svou konkurenceschopnost. Nasazením nových a moderních technologií, zejména těch považovaných za "zelené", tedy ohleduplné k životnímu prostředí, lze velmi úspěšně racionalizovat firemní náklady," dodal Petr Plecháček.

STŘEDNĚ VELKÁ FIRMA MŮŽE ROČNĚ UŠETŘIT PŘES STO TISÍC KORUN

Společnost Wipro ve své letošní analýze uvádí tři konkrétní kroky, které v souladu se "zelenými" trendy v IT mohou snížit účty za elektřinu o desítky procent. Prvním je výměna stolního počítače za přenosný. Roční energetickou spotřebu nového stolního počítače odhaduje Wipro v přepočtu na lokální ceny energií na 1000 Kč, zatímco za notebook firma zaplatí pouze 400 Kč.

Druhým krokem je výměna procesorů. Výměna běžného procesoru Intel Pentium z roku 2005 za novější Intel Core může ročně uspořit 300 KWh. Pokud by firmy přešly na nejnovější modely procesoru s grafickým jádrem přímo na čipu, bude úspora ještě vyšší. "Toto množství energie může představovat přibližně 40 % celkové spotřeby stolního počítače, podle aktuálních firemních tarifů elektřiny na jednom počítači tuzemská firma ročně ušetří zhruba 800 Kč. Může to být zajímavé i pro domácnosti, které platí za elektřinu vyšší cenu než firmy, v jejich případě tato úspora činí přibližně 1300 Kč," komentoval výsledky analýzy Evžen Pavlovský, obchodní manažer společnosti Intel. Podle něj jsou tyto kalkulace poměrně konzervativní a výpočetní technika je u řady českých firem mnohem zastaralejší. "Čím vysloužilejší model, tím vyšší spotřeba energie," dodal Pavlovský.

PO TŘECH LETECH SE Z POČÍTAČE STÁVÁ ENERGETICKÝ OTESÁNEK

Firmy v Česku pod vlivem krize podceňují investice do pravidelné obměny počítačového parku. Neuvědomují si, že tempo vývoje technologií hraje proti nim "Výrobci počítačových technologií doporučují zachovat tříletý cyklus obměny firemního hardwaru. Jedině tak si firma uchová optimální poměr mezi výkonem a cenou zařízení. Většina domácích firem však nákupy odkládá, ačkoli návratnost ekologické investice se v některých případech může pohybovat na úrovni devíti měsíců," uvádí dále Pavlovský z Intelu."V Německu bylo v roce 2005 postaveno 343 407 serverů. Pokud by se obměnily všechny servery s jednojádrovými procesory Intel Xeon z roku 2005 za nejnovější procesory této generace, vrátila by se firmám tato investice během devíti měsíců," vysvětluje Pavlovský na základě výsledků nedávné německé studie.

Příčinou tak krátké návratnosti je významný vzrůst výkonu nových serverů - tam, kde bylo před pěti lety potřeba 184 serverů, dnes stejný výpočetní výkon obstará pouhých 21 serverů nové generace. "Pro nové systémy je energetická úspornost samozřejmostí, neprodukují tolik tepla, takže není třeba je v datacentrech tolik chladit. Celkové úspory v oblasti spotřeby elektrické energie by v tomto případě činily neuvěřitelných 90 %," dodává. O návratnosti investice do nových serverů se mů-žete sami přesvědčit, k dispozici je jednoduchá on-line kalkulačka: www.intel.com

NA NOC DÁVEJTE POČÍTAČE SPÁT - S TECHNOLOGIÍ INTEL VPRO

Wipro ve své studii uvádí, že 50 % zaměstnanců v USA nechává svůj počítač zapnutý i při odchodu z práce. Hlavním důvodem je zejména to, že po pracovní době probíhají opravy a aktualizace softwaru. Kromě toho si někteří zaměstnanci nejsou vědomi rozdílu mezi jednotlivými režimy provozu počítače a nerozlišují mezi tím, zda ponechávají počítač zapnutý, v režimu spánku či pohotovosti (stand-by).

Pokud firma s pomocí speciálních technologií vzdáleně vypne stolní počítače na noc na 12 hodin mezi 20. a 6. hodinou, sníží tím svůj účet za provoz počítačů až o 25 %. Převedeme-li to do finanční roviny, u středně velké firmy se 100 osobními počítači se může tato konkrétní úspora přehoupnout přes 50 000 Kč ročně.


JAK SNÍŽIT ÚČET ZA ENERGIE NA PROVOZ IT (ROČNÍ ÚSPORA)

  • - výměna stolního počítače za notebook - 600 Kč
  • - nákup nového procesoru - 800 Kč (firma), 1300 Kč (domácnost)
  • - vypínání stolního počítače na noc - 500 Kč

Firma se 100 stolními počítači
vypínání počítačů 50 000 Kč
nový procesor 80 000 Kč
celková roční úspora 130 000 Kč


Počítače běží stovky hodin zbytečně

Zaměstnanci nechávají počítač ve firmě zapnutý i mimo pracovní dobu, a to v průměru 120 hodin měsíčně. Tuzemské podniky tak zbytečně platí za elektrickou energii téměř 60 korun měsíčně za jedinou pracovní stanici.

Společnost SODATSW provedla šetření u dvou tisíc českých firem z SMB sektoru, které se zabývalo efektivitou využívání výpočetní techniky v podnicích. Průzkum ukázal, že zaměstnanci často zapomínají vypínat počítače, čímž zvyšují spotřebu elektrické energie a poškozují tak životní prostředí. Počítač je takto zbytečně spuštěn průměrně 120 hodin měsíčně. Podnik, který vlastní sto počítačů, může správným vypínáním snížit náklady na elektrickou energii o 5 760 Kč za měsíc, pokud je spotřeba jedné pracovní stanice 120 W a cena 4 Kč za kWh.

"Tuzemské podniky zatím neovládají nástroje pro zefektivnění chodu svých kanceláří. Když chtějí ušetřit, nejčastěji sáhnou k personálním změnám. Přitom snížit náklady je možné prostřednictvím auditu používání firemních počítačů," sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro monitoring využívání výpočetní techniky. "Audit odhalí nejen zbytečně vynakládané peníze na elektrickou energii, ale také za nákup nevyužívaného IT vybavení nebo zbytečně tištěné dokumenty, čímž sníží zátěž životního prostředí," dodal Hanzal.

Podnikům přináší vysoké náklady i spotřeba elektrické energie u vypnuté výpočetní techniky. Podle statistik Střediska pro efektivní využívání energie spotřebuje zapnutý počítač 100 W až 120 W, pracovní stanice ve vypnutém stavu má spotřebu mezi 2,5 W a 15 W. Spotřeba energie je tedy vysoká i ve stand-by režimu.

"Firmy by se měly systémově věnovat otázkám spotřeby energie a realizovat konkrétní úsporná opatření. Konkrétním řešením je například využití rychlého přechodu do úsporného režimu, odpojování počítačů ze sítě nebo nákup IT vybavení s ohledem na spotřebu energie," upozornil Petr Kučera z Ministerstva životního prostředí. "Často se setkáváme s názory lidí, že vypnuté počítače mají nulovou spotřebu energie, což je omyl. Kromě poctivého vypínání počítačů lze dosáhnout významných úspor samozřejmě také šetrnými adaptéry. Například u notebooků, které firmy používají stále častěji, lze ušetřit až 85 % energie ve stand-by režimu," doplnil Radim Tlapák ze společnosti NTB CZ.

ZDROJ: MODERNÍ ŘÍZENÍ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů