Pátek, 29. března 2024

Přílepy budou muset upravit vyhlášku o zákazu zalévání zahrad

Přílepy budou muset upravit vyhlášku o zákazu zalévání zahrad

Velké Přílepy (u Prahy) - Vyhláška, která ve Velkých Přílepech u Prahy od července do listopadu zakazuje zalévání zahrádek a napouštění bazénů pitnou vodou, podle ministerstva vnitra odporuje zákonu. Obec ji bude muset upravit, informovala dnes ČTK Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva. Obě strany budou v srpnu jednat o nápravě. Za porušení vyhlášky lidem nyní hrozí pokuta až 30.000 Kč.

Vyhláška je podle ministerstva v rozporu se zákonem, jelikož Velké Přílepy překročily meze, které jim určuje zákon o obcích. "(Obec) není oprávněna popsanou problematiku svým právním předpisem upravovat," sdělila Čermáková. Ministerstvo kvůli tomu nabídlo obci "metodickou pomoc". Podle Čermákové by se do konce srpna měla uskutečnit jednání o tom, jakým způsobem má být vyhláška upravena.

"Prostudujeme to, situaci zvážíme a samozřejmě o tom budeme jednat. Musíme respektovat jejich stanoviska," řekl dnes ČTK místostarosta Petr Morysek. O konkrétních vadách ve vyhlášce zatím neměl informace. Poznamenal však, že jim s tvorbou opatření pomáhali právníci, podle nichž by s tím neměl být problém. "Ta vyhláška je natolik jednoduchá, že už tam není v podstatě co měnit," dodal Morysek.

Obec zakázala lidem zalévat zahrádky a napouštět bazény pitnou vodou na konci června. Důvodem je podle místostarosty omezená kapacita vodojemu, přetížení sítě a masivní rozvoj automatických závlah, kvůli kterému prý dochází voda pro běžné účely, jako je vaření nebo hygiena. Spornou vyhlášku někteří místní označují za projev "arogance moci" nebo jako omezování osobních práv občanů. Na dodržování vyhlášky dohlížejí strážníci, kteří mohou lidem udělit i desetitisícové pokuty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů