Sobota, 20. dubna 2024

Gatesova nadace dává 42 milionů dolarů na zdokonalení záchodu

Gatesova nadace dává 42 milionů dolarů na zdokonalení záchodu

Je možné, že již za nějakou dobu se současné technologie záchodů stanou další etapou k cestě lidstva za lepší a ekonomicky levnější hygienou. Nadace Billa a Melindy Gatesových totiž uvolnila 42 milionů dolarů osmi univerzitám, které soutěží o to, kdo vymyslí lepší toaletu.

Podnětem k takové investici jsou zastaralé technologie, které stále používáme a které rychle rostoucím populacím brzy nebudou stačit.

"Současný záchod je technologie z devatenáctého století, která nesplňuje požadavky většiny světové populace," odůvodnil investici New York Times správce nadace Frank Rijsberman.

Podle Rijsbermana je na světě kolem 2,6 miliardy lidí, kteří nemají přístup k toaletám s kanalizačním systémem, což je nutí k používání jednoduchých latrín, děr v zemi nebo jednoduše nejblíže dostupného místa.

Univerzity se teď v rámci projektu "Toilet 2.0" budou snažit vymyslet technologii, která nebude používat kanalizaci, vodu, ani elektřinu, a u níž cena za používání záchodu nepřekročí pět amerických centů denně.

Slibné "záchodové" technologie se však rýsují už teď. Jeden z vynálezů například využívá jak solárních panelů na střeše, tak i speciální technologie, která odpad okamžitě zpracovává.

"Jsme schopni vyčistit záchodovou vodu stejně kvalitně, jako to dnes dělá čistírna odpadních vod," tvrdí profesor environmentálních věd na kalifornském Institutu technologie Michael R. Hoffmann. Hoffmannův solární záchod by mohl být využit až pětsetkrát denně a jeho cena by se mohla zprvu pohybovat kolem pěti tisíc dolarů. Podle Hoffmanna ho ale komerční rozšíření zlevní.

Nápadu na vývoj toalety budoucnosti je podle expertů mnoho. Nové záchody by například mohly pracovat s exkrementy okamžitě, a neskladovat je půl roku, jak to dělají současné technologie, míní Rijsberman.

Vrcholem by mohla být přeměna exkrementů na účinné palivo nebo hnojivo. "Existuje mnoho dobrých řešení. Jen jsou zatím ekonomicky nevýhodná," dodává profesor inženýrství životního prostředí na Harvardu Peter P. Rogers.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů