Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK schválila Brnu dotaci 925 mil. na opravu a dostavbu kanalizace

EK schválila Brnu dotaci 925 mil. na opravu a dostavbu kanalizace

Evropská komise schválila Brnu dotaci 925 milionů korun na rekonstrukci a dostavbu kanalizace ve čtyřech městských částech. ČTK o tom informoval náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS). Půjde celkem o 13 staveb, které vyjdou na víc než dvě miliardy. Dokončeny by měly být do roku 2013. Jde o jeden z klíčových investičních projektů pro jihomoravskou metropoli v následujících letech.

Peníze jdou z unijního Fondu soudržnosti, z něhož jsou financovány velké projekty v oblasti životního prostředí a dopravy některých členských států.

Kanalizace a následně i vozovky projdou rekonstrukcí v Brně-Bohunicích, Tuřanech, Ivanovicích a Žebětíně, a to postupně v letech 2012 až 2013. "V rámci projektu bude vybudováno téměř 13 kilometrů nové kanalizace a 11,7 kilometrů stávající kanalizační sítě projde rekonstrukcí," řekl Kotzian. Na kanalizaci bude podle něj nově napojeno téměř 3500 Brňanů.

Město se na projektu bude podílet 1,25 miliardou Kč, sdělil Kotzian. "Nyní bude třeba zahájit složitý proces výběru dodavatele stavby," dodal.

Na jižní Moravě žilo loni v domech s napojením na kanalizaci odpadních vod více než 1,018.000 lidí. Je to meziroční nárůst o 0,8 procenta. Za poslední čtyři roky se na různých místech Brna včetně centra opravily vodovody a kanalizace za 1,4 miliardy korun. Nejvíc se investovalo do rekonstrukcí v roce 2007, a to přes 435 milionů Kč.

Fond soudržnosti poskytuje podporu členským státům, jejichž hrubý národní důchod na obyvatele je nižší než 90 procent průměru v EU. Pro období 2007 až 2013 přispívá Fond soudržnosti na projekty v Bulharsku, v České republice, v Estonsku, na Kypru, v Litvě, v Lotyšsku, v Maďarsku, na Maltě, v Polsku, v Portugalsku, v Rumunsku, v Řecku, na Slovensku a ve Slovinsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů