Čtvrtek, 25. dubna 2024

Už žádné ukradené mříže z kanálů

Poklopy a vpusti na kanálech jsou z litiny, často tedy mizí a objevují se ve výkupu kovů. Řada měst se proto rozhodla vyměnit je za poklopy z tvrdé, odolné gumy. Mají stejné rozměry a vlastnosti jako původní - s jediným rozdílem: nedají se nikde prodat, a tak nám v ulicích vydrží déle. Jejich výrobou se zároveň recyklují ojeté pneumatiky.

Už žádné ukradené mříže z kanálů

Společnost RPG Recycling, s.r.o., sídlící v Uherském Brodě, začala používat pryžový granulát k výrobě kanálových poklopů a vpustí. V současné době je v nabídce 16 typů mříží včetně poklopů a dva typy pryžových rámů. Tyto výrobky jsou rozměrově shodné a zaměnitelné s doposud vyráběnými typy litinových mříží, takže se mohou osadit do stávajících kanálových vpustí.

Existují dva základní postupy, a sice mletí a drcení. Nová linka v Uherském Brodě praktikuje mletí. Granuláty jsou lesklé s hladkým povrchem. K výrobě jedné kanálové mříže nebo poklopu je zapotřebí zhruba 5 až 6 kusů ojetých a vyřazených pneumatik. Výrobky z pryžového granulátu se vyznačují vysokou trvanlivostí, elasticitou a velmi dobrými tlumicími vlastnostmi z hlediska vibrací a hluku.

,,Myslím, že naše produkce je pro obchodní partnery zajímavá cenově, kvalitou i provozními vlastnostmi. Díky svému tichému provozu jsou tyto kanály velmi vhodné do objektů jako nemocnice, obytné zóny a podobně. Zmínit mohu i odolnost vůči mrazu a solím na cestách," řekl Petr Sadovský, výkonný ředitel společnosti RPG Recycling, patřící do skupiny KOVOSTEEL, s.r.o., se sídlem ve Starém Městě.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů