Pátek, 26. dubna 2024

Na říjnový Ekofilm je přihlášeno na 200 snímků

Na říjnový Ekofilm je přihlášeno na 200 snímků

Na 37. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm je přihlášeno na 200 snímků. Posoudí je sedmičlenná porota, v níž zasednou publicisté, producenti, ekologové, režiséři i filmoví vědci z Česka, Nového Zélandu, Německa, Slovenska a USA. ČTK to dnes řekl mluvčí festivalu Pavel Sladký. Přehlídka se bude konat od 3. do 9. října opět v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a v Třeboni.

Hlavním tématem 37. ročníku Ekofilmu jsou lesy ve všech podobách. Jeho symbolem je rašící borovice. Ministerstvo životního prostředí, jež ho v červnu vyhlásilo, ho podpoří šesti miliony korun. Pořadatelé snímky rozdělí do soutěžní sekce, informativní sekce a sekce filmů na přání, které budou k dispozici divákům ve festivalovém centru na vyžádání.

Mezinárodní i česká studentská porota vyberou nejlepší filmy a udělí celkem 12 cen. Čestným prezidentem festivalu bude letos Radomír Dočekal, producent, dlouholetý ředitel filmového studia Barrandov a člen představenstva Asociace producentů. Organizátorem festivalu je občanské sdružení Ekofilm. Informace o přehlídce budou postupně přibývat na elektronické adrese www.ekofilm.cvz.

Loni tvůrci ze 40 zemí přihlásili do soutěže 226 filmů. Porota vítězné snímky vybírala ze 61 titulů, které postoupily do finále. Velkou cenu Ekofilmu, jehož hlavním mottem byl Mezinárodní rok biodiverzity, převzal režisér Quincy Russell za film Vetřelci z Amazonie. Filmy vidělo na 8000 diváků, další pak na Ozvěnách Ekofilmu.
Sedm českých režisérů loni po zahájení festivalu požadovalo stáhnout pětici filmů z programu. Protestovali tak proti údajnému ovlivňování poroty ze strany ministerstva životního prostředí.

Porotu letos tvoří americký potápěč a ekolog William Parks, německý filmový historik, teoretik a kritik Hans-Joachim Schlegel, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt, a dále architekt, šéfredaktor časopisu ERA21 Osamu Okamura, organizátorka slovenského festivalu Envirofilm a prezidentka Ecomove International Dagmar Rajčanová a publicisté Alice Aronová a David Prudký.

Projekce filmů budou i letos obohaceny semináři, workshopy, panelovými diskusemi, výstavami, koncerty, divadelními představeními a dalšími akcemi. Některé filmy přijedou představit jejich tvůrci. Průvodcem festivalu bude počtvrté Jaroslav Dušek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů