Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ instaloval 16.500 chytrých elektroměrů,letos chce dvojnásobek

ČEZ instaloval 16.500 chytrých elektroměrů,letos chce dvojnásobek

Energetická společnosti ČEZ dosud nainstalovala svým odběratelům mezi tuzemskými domácnostmi 16.500 chytrých elektroměrů, které mají přispět k šetření energie. Do konce roku firma instaluje celkem 33.000 těchto přístrojů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Jan Beneš.

Chytré elektroměry umožňují dálkově odečitatelné měření spotřeby elektrické energie. Do sítě předávají informace o spotřebě energie a zdroj podle toho může regulovat dodávky. Systém má šetřit spotřebu energie a zvýšit spolehlivost energetické sítě. Podle odborníků se však takové opatření patrně projeví zdražením konečné ceny elektřiny.

Elektroměry firma instaluje v Pardubicích, Jeřmanicích a ve Vrchlabí. ČEZ chce v rámci projektu zjistit, jak se přístroje budou chovat v reálných podmínkách sítě. Pak budou případně rozšířeny do dalších oblastí.

Podle ČEZ je zatím příliš brzy na odhady toho, jak chytré elektroměry zdraží elektřinu. Na základě zjištěných dat o spotřebě ale chce firma zákazníkům s těmito přístroji nabídnout odpovídající tarif. "Zákazník se tak bude moci rozhodnout, zda bude energii odebírat v tak zvané špičce nebo mimo ni, a podle toho může případně ušetřit," Ondřej Mamula, vedoucí projektu chytrých elektroměrů společnosti ČEZ.

Chytré elektroměry instaluje také Pražská energetika. Zatím jich umístila několik tisíc v pražských domácnostech a obchodech.

Zavádění chytrých elektroměřidel souvisí se směrnicí Evropské unie, která počítá s tím, že v roce 2020 by 80 procent domácností disponovalo chytrými měřidly. Zavádění nových měřicích systémů je ale podmíněno ekonomickým posouzením dlouhodobých nákladů a přínosů pro trh a jednotlivého spotřebitele. Toto vyhodnocení se ve členských zemích EU uskuteční do podzimu roku 2012, svým zjištěním do něj přispěje i ČEZ.

Systém chytrých elektroměrů by měl v budoucnu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávek elektřiny po poruchách nebo umožnit takzvaný ostrovní provoz. O případném plošném rozšíření instalací chytrých elektroměřidel rozhodne po posouzení ekonomických dopadů na základě Národní studie energetické efektivnosti ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů