Úterý, 23. dubna 2024

Čtyři kontejnery Šaolinu

Čtyři kontejnery Šaolinu

Hongkongský dok, 70. léta. Uprostřed místnosti připomínající sklad stojí náš hrdina, který se chce dát do učení k mistrovi Šaolinu. Ten se mu ovšem vysměje hned poté, co mu mladý učeň předvede jednoduchou pozici sokola. Rázem se z mistra Šaolinu stává krásná bojovnice v koženém oblečku, která chce nad hlavním hrdinou zvítězit.

shaolinNa zábavně informační stránky www.samosebou.cz, po dvou krátkých žánrových epizodách western a gangsterka, přichází další epizoda s názvem "Čtyři kontejnery Šaolinu." Jak název napovídá, v kung-fu si hlavní hrdina "zabojuje" s mýtem, že na třídění odpadů v domácnostech je potřeba hodně místa. Mluvčí projektu Šárka Nováková vysvětluje: "V každém filmu se neotřelou formou vyvrací nějaký mýtus, který se kolem tématu třídění a recyklace odpadů nejčastěji vyskytuje."

Také v tomto díle je téma třídění odpadů zasazeno nenásilnou formou. Jak říká mistr Šaolinu, je třeba si nejdříve utřídit myšlenky a pak je možné všechno, tedy i zařídit si třídění odpadů. Pro vše lze najít místo, a kdo říká, že nemá pro tříděný odpad v bytě žádný prostor, ten se jen vymlouvá.

V akčním díle kung-fu hraje Jana Stryková a to jako sexy bojovnice v koženém oblečku a k nepoznání zamaskovaný mistr Šaolinu Robert Nebřenský. Natáčení se přesunulo do temného hongkongského doku 70. let, a aby atmosféra třetí epizody byla opravdu dokonalá, všichni herci tu mluví plynnou mandarínštinou. Divákům vše ve stylu nedokonalého dabingu 80. let překládá odborník na čínštinu, zpěvák Ondřej Hejma, čímž se docílilo vtipného pojetí starých akčních filmů.

Pro natáčení se využilo techniky wire-fu, která se používá především v tradičních kung-fu filmech a mladší ročníky ji mohou znát například z filmu Kill Bill. Jedná se o techniku, kdy je herec navázán na laně ukotveném ve stropě a díky němu se může přesouvat vzduchem a imitovat tak kopy a salta. Přestože taková technika je fyzicky velmi náročná, herci se k tomu postavili jako opravdoví profesionálové, včetně Tomáše Měcháčka, který se stále zotavuje z nedávno prodělaného zranění šlachy na pravé ruce. Režie se ujal Petr Zahrádka.

Na novou epizodu s názvem "Čtyři kontejnery Šaolinu", která je uváděna v rámci pětidílného seriálu o třídění, se můžete podívat už v pondělí 19. 9. na www.samosebou.cz. "Těmito krátkými filmy chceme poděkovat všem lidem, kteří třídí odpady, a chceme je povzbudit, aby v třídění pokračovali a nepodlehli nepravdivým mýtům. Ujišťujeme je, že to co dělají, je správné a potřebné." vysvětlila mluvčí projektu Šárka Nováková.

Petr Zahrádka - režie
Režisér se věnuje zejména práci na televizních seriálech, ale má na kontě i filmovou tvorbu - například TV film Nebe a Vincek. Ze seriálové tvorby jmenujme všem důvěrně známé Letiště nebo stále probíhají Ordinace v růžové zahradě 2. Pro televizi režíroval také snímek Malý terorista z cyklu Soukromé pasti, v němž si zahráli Aňa Geislerová, Roman Zach, Ladislav Hampl a další.

Robert Nebřenský - mistr
Narodil se 8. 2. 1964 v Praze a stal se nejen hercem, ale i textařem a hudebníkem. Kromě zpěvu se také profesionálně věnuje hře na kytaru. Celých 16 let působil v kapele Vltava. Od roku 1990 působí v Divadle Sklep. Z filmového angažmá musíme zmínit snímky Ro(c)k podvraťáků, Prachy dělaj člověka, O život, Tobruk a Lidice. Vidět jsme Roberta Nebřenského mohli také v seriálech. Za všechny jmenujme ty nejznámější: Letiště, Trapasy nebo Vyprávěj. Zasmát se jeho výstupu diváci mohli v pořadu HBO Na stojáka.

Jana Stryková - dívka s afrem
Narodila se 22. 4. 1979 v Brně. Kromě toho, že v současné době hraje v oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, má za sebou výrazné role i v jiných televizních seriálech: To nevymyslíš!, Letiště, Trapasy a Dokonalý svět. Ve stálém angažmá působí v Divadle na Vinohradech. Úspěch slavila i se svým hereckým kolegou Jakubem Prachařem v divadelní hře Pornohvězdy v divadle NoD. Řadu let působila také ve Švandově divadle.

O projektu více:
Šárka Nováková, novakova@ekokom.cz, 602 186 205

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů