Pátek, 29. března 2024

Certifikaci pro faremní zpracovaní biomléka a vlastních výrobků získaly zatím dvě chovatelky

Certifikaci pro faremní zpracovaní biomléka  a vlastních výrobků získaly zatím dvě chovatelky

Biomléko a výrobky z něj si již pevně vydobyly místo na biotrzích, v chladicích boxech českých bioprodejen, supermarketů na stolech spotřebitelů. Jedná-li se o mléko kozí či ovčí, je tento trend obzvláště markantní.

Letos v září - v rámci Měsíce biopotravin - tak můžete na biodožínkách, dnech otevřených dveří přímo na farmách, biojarmarcích a nejrůznějších akcích ochutnat ještě větší škálu mléčných bioproduktů od tuzemských ekologických zemědělců. Řada, často drobných, ekologických sedláků se za tímto účelem zapojila do programu Biomléko - financovaného Ministerstvem zemědělství ČR, který podporuje odbyt a rozvoj trhu s touto komoditou. Dvě ze 114 farem již zahájily faremní zpracování s tím, že splnily všechny certifikační podmínky. Specializují se právě na výrobu biomléka kozího a ovčího.

Klára Hermannová ze Spolku poradců v ekologickém zemědělství České republiky (jež společně se svazem PRO-BIO program Biomléko realizuje) sdělila, že se jedná o Kozí farmu Marty Čapkové Ekokoza v Lesním Jakubově a farmu Lenky Voštové z Olomouce. "Například Kozí farma Marty Čapkové Ekokoza v Lesním Jakubově realizuje odbyt prostřednictvím unikátních mléčných biobedýnek. Hned jsme tak v rámci exkurzí při Bioakademii 2011 - mezinárodní konferenci ekologického zemědělství organizované naším svazem - měli možnost navštívit zajímavou faremní biomlékárnu. Jsme za to moc rádi a přístupu rodiny Čapkových si moc vážíme" komentovala vývoj Andrea Vizinová z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Obě výše uvedené farmy splnily všechny podmínky certifikace zpracovny biomléka. Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců očekává, že v nejbližších měsících získá podobné certifikáty dalších pět až sedm ekologických zemědělců, což je dvakrát více než bylo původně v rámci programu Biomléko plánováno.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů