Pátek, 26. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Cesta do budoucnosti

Duhovky Hnuti DUHA: Cesta do budoucnosti
  1. DESIGN: S moderními technologiemi na cestu do budoucnosti
  2. DIVADLO: Veselý muzikál o vážných věcech
  3. DÁNSKO: Vítězem voleb je zákon o zelných inovacích
  4. JDOU DO TOHO: Lidé, nevládky, firmy, osobnosti

DESIGN
S moderními technologiemi na cestu do budoucnosti

Hlavní doprovodnou akcí letošního Designbloku bude výstava o cestě do budoucnosti. Prvotřídní design doprovodí šestnáct informačních panelů, které nabídnou příběhy moderních zelených řešení. Expozice představí například větrné elektrárny v podobě stylizovaných rozkvetlých stromů od amsterodamského studia NL architects, nebo příběh "obyčejné" břízy, který ukáže, jak výhodně lze využít přirozených vlastností rostlin ke snížení nákladů na klimatizaci či vytápění našich budov.

Přehlídku s názvem "Velký atlas světa: výstava o cestě do budoucnosti" připravila agentura Profil Média ve spolupráci s Hnutím DUHA a Informačním centrem OSN v Praze. Hlavním partnerem výstavy je společnost Vodafone. Dalšími partnery pak Zastoupení Evropské komise v ČR, Britské velvyslanectví v Praze a společnost Traficon.
Výstavu doplní beseda s tvůrci expozice a beseda s předními českými designéry a architekty jako je Maxim Velčovský nebo Petr Suske (čtvrtek 6.10. od 18 hodin). Obě besedy se konají v kavárně Superstudia Šporkovský palác (Hybernská 5, Praha 1). Více o Designbloku na webu.

DIVADLO
Veselý muzikál o vážných věcech

V rámci mezinárodního projektu "Dramatická klimatická změna a Afrika", vedeného Ekumenickou akademií Praha, vznikla nová česká divadelní hra, která se zabývá globálním změnami podnebí. Na motivy románu Julese Verna ji napsal dramatik Roman Sikora. Inscenace, uváděná pod názvem "Zmatek nad zmatek", bude mít premiéru v brněnském Divadle Polárka v sobotu 24. září od 15:30 hodin. Více o hře na webu.

DÁNSKO
Vítězem voleb je zákon o zelených inovacích

Parlamentní volby v Dánsku vyhrály strany, které prosazují nový zákon na podporu zelené ekonomiky. Tyto strany, které dosud byly v opozici, nyní získaly převahu a mají šanci sestavit vládu. Všechny podporují vznik zákona, který stanoví konkrétní tempo, podle kterého země v příštích desetiletích nastartuje čisté technologie a nová odvětví. Rozhýbe tak inovace, vytvoří nová pracovní místa a sníží závislost na dovozu paliv. Hnutí DUHA obdobnou legislativu prosazuje v České republice a podporují jej zatím vládní Věci veřejné a opoziční ČSSD. Nyní se rozhoduje o podpoře TOP 09. Napište lídrům krátký dopis. Moc se u toho nezapotíte, ale opravdu tím pomůžete.

JDOU DO TOHO
Lidé, nevládky, firmy, osobnosti

Iniciativu Velka výzva podporují české humanitární a rozvojové organizace jako je Člověk v tísni, Charita CR, ADRA a desítky dalších. Zákon o snižovaní emisí chtějí české ekologické organizace. Velkou výzvu podporuje padesátka firem a pětadvacet českých osobnosti v čele s Václavem Havlem. Své poslance a poslankyně už k přijetí zákona vyzvalo přes 20 000 lidí. Děkujeme.

Co můžete udělat Vy?
  • Přidejte se a přesvědčujte politiky o výhodách moderních zelených řešeních s námi. Bude Vás to stát jen chvíli Vašeho času a opravdu to pomůže. Napište dopis poslanci či poslankyni.
  • Informujte o iniciativě své přátele a známé. Ať se připojí také.
  • Napište si o propagační materiály Velké výzvy zdarma a distribuujte je ve svém okolí nebo si objednejte putovní výstavu a domluvte umístění ve škole, kavárně, knihovně, kině...
  • Objednejte si v internetovém obchodě ekologicky šetrné tričko či tašku Velké výzvy a podpořte práci Hnutí DUHA. Nově tak můžete učinit i přes Facebookový obchod Hnutí DUHA!
Vice o iniciativě Velká výzva Hnutí DUHA na www.velkavyzva.cz

Zdraví Vás tým Velké výzvy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů