Sobota, 20. dubna 2024

Klaus podepsal novely o hospodaření energií a o veterinární péči

Klaus podepsal novely o hospodaření energií a o veterinární péči

Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o hospodaření energií, která zejména sjednocuje podobu takzvaných energetických štítků ve všech zemích EU. Zároveň svým podpisem stvrdil novelu veterinárního zákona, která zlepšuje podmínky pro chovatele a má zvýšit bezpečnost potravin živočišného původu. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Zákon o hospodaření energií do českého právního řádu přejímá evropskou směrnici, která například stanoví povinnost uvádět na energetických štítcích u výrobků jejich spotřebu energie a jiných zdrojů. Toto opatření má zákazníka motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky s nižší spotřebou.

Při projednávání ve sněmovně se ale do novely dostal pozměňovací návrh, který měnil energetický zákon. Návrh ukládal obchodníkům s plynem, aby vždy od konce září v plynových zásobnících měli vyhrazenou stanovenou skladovací kapacitu. Tuto kapacitu mělo tvořit nejméně 20 procent množství plynu, které chránění zákazníci, tedy především domácnosti, odebrali za posledních 12 kalendářních měsíců. Poslanci nakonec ale přistoupili na návrh Senátu a ustanovení o minimální skladovací kapacitě z normy vypustili.

Novela veterinárního zákona mimo jiné umožňuje chovatelům porážet ve svých chovech skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Senátoři sice chtěli tuto možnost z veterinárního zákona vypustit, poslanci je ale přehlasovali. Senátoři se obávali hlavně hygienických rizik.

Chovatel bude muset podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě.

Novela také slučuje pracoviště Státní veterinární správy a rozšiřuje okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat jen veterinář nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení.

Předloha rovněž upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu. Bude ho moci prodávat v tom kraji, kde má chov, i v krajích sousedních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů