Pátek, 29. března 2024

Ministr Tomáš Chalupa uzavřel se svým polským protějškem Andrzejem Kraszewskim memorandum o snížení emisí v příhraničí

Ministr Tomáš Chalupa uzavřel se svým polským protějškem Andrzejem Kraszewskim memorandum o snížení emisí v příhraničí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a jeho polský protějšek Andrzej Kraszewski podepsali memorandum o zlepšení kvality ovzduší v česko-polském příhraničním regionu. Dokument má pomoci zlepšit ovzduší především v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství.

"Tato místa jsou nejvíc zkoušené oblasti našich zemí. Česko i Polsko mají velký zájem o zlepšení jejich kvality ovzduší," řekl ministr Tomáš Chalupa. "Memorandum není jen formální cár papíru, má za cíl zcela konkrétní opatření. S Polskem koordinujeme naše pozice už dlouho dobu," dodává ministr.

Cílem memoranda je snížení celkové úrovně znečištění ovzduší v přeshraničním regionu v Moravskoslezském kraji a ve Slezském vojvodství a společné využití prostředků z programů Evropské unie na ochranu ovzduší.

"Našim cílem je spolupráce na masivním projektu na podporu a ekologizaci průmyslu na obou stranách hranice. Moravskoslezský kraj i Polské vojvodství nejsou průmyslovými oblastmi po desetiletí, ale po staletí. Našim cílem není průmysl zlikvidovat, ale pomoci mu, aby zlepšil své standardy, a to i za pomoci evropských fondů, vysvětlil ministr Chalupa."

V neposlední řadě se má dohoda ministrů také zasloužit o sladění a zefektivnění nástrojů řízení ochrany ovzduší v České a Polské republice a to i za pomoci větší vzájemné informovanosti. "Situace se v průběhu roku mění, někdy je větším znečišťovatele Česko, někdy zase Polsko. Proto chceme dát na stůl detailní analýzy, tvrdá data, která nám tyto procesy objasní. Zapojíme regiony, techniky, ale i zdravotníky a univerzity," vysvětlil Tomáš Chalupa.

Hlavní příčinou současného stavu je vysoká koncentrace těžkého průmyslu v Ostravsko-karvinské oblasti (území okresů Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek) a příhraniční části Polska (oblast Katowice), která i při dodržování všech legislativních požadavků ze strany provozovatelů průmyslových zařízení nesplňuje požadavky na kvalitu ovzduší. Na úroveň znečištění má dopad i silniční doprava nebo vytápění domácností nekvalitními palivy.

Mgr. Michaela Jendeková
tisková mluvčí, vedoucí tiskového oddělení
tiskové odd. MŽP - odbor vnějších vztahů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů