Středa, 8. května 2024

Japonsko bude letos pokračovat v lovu velryb, navzdory hrozbám

Japonsko bude letos pokračovat v lovu velryb, navzdory hrozbám

Japonsko dnes oznámilo, že bude letos pokračovat v kontroverzním lovu velryb v antarktické oblasti. Přistoupí při tom ke zvýšeným bezpečnostním opatřením na obranu proti ekologickým aktivistům, kteří již dříve varovali, že lov znemožní.

Japonská velrybářská flotila se v posledních letech opakovaně střetla s ochranáři z organizace Sea Shepherd Conservation Society. Poslední expedice japonských velrybářů skončila v únoru předčasně kvůli několika vyostřeným srážkám a vrátila se do přístavu jen s pětinou plánovaného úlovku, připomněla agentura AFP.
Ministr rybolovu Mičihiko Kano dnes nicméně uvedl, že lov by měl být obnoven v prosinci. "Máme v úmyslu pokračovat v našem výzkumu po přijetí širších opatření, která by měla zajistit, že výpravám nebude nic bránit," řekl Kano s tím, že expedic se budou mimo jiné účastnit doprovodná plavidla.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Tokiu ale byla udělena výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Lov probíhá v japonských pobřežních vodách a ve vodách Antarktidy.

Kritikové poukazují na to, že maso usmrcených zvířat se v Japonsku prodává na jídlo a vědecký program je pouhou záminkou pro udržení velrybářského průmyslu. Maso končí v restauracích, obchodech i školních jídelnách.

Japonská veřejnost lov velryb převážně podporuje. V posledním průzkumu veřejného mínění agentury AP provedeném v červenci a v srpnu 52 procent respondentů vyjádřilo podporu lovu, 35 procent bylo neutrálních a 13 procent dotázaných se vyslovilo proti.

Nejvýraznější incident v antarktických vodách se odehrál letos v lednu, kdy se po kolizi s japonským velrybářským plavidlem potopila loď ekologických aktivistů Ady Gil. Z úmyslného zavinění se vzájemně obviňovaly obě strany.

Srážka měla dohru o měsíc později, kdy se kapitán potopené Ady Gil Peter Bethune dostal na japonskou velrybářskou loď a chtěl zadržet jejího kapitána. V červenci byl v Tokiu odsouzen ke dvěma letům vězení s pětiletým podmíněným odkladem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů