Úterý, 19. března 2024

Žďársko může být vhodné na úložiště, míní správa jaderného odpadu

Žďársko může být vhodné na úložiště, míní správa jaderného odpadu

Na Žďársku jsou podmínky pro stavbu trvalého úložiště jaderného odpadu. Ukázalo to první hodnocení masivu mezi bývalým uranovým ložiskem Olší a Rožnou, které nedávno ukončila Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Tato žďárská lokalita s pracovním názvem Kraví hora teď byla přidána k šesti dříve vytypovaným v Česku. ČTK to dnes řekl Jiří Slovák, který v SÚRAU odpovídá za přípravu úložiště.

Na Ždársku se přes půl století těží uranová ruda. Lokalita Kraví hora je podle Slováka relativně malá. "Ale na druhou stranu je díky blízkosti ložisek uranu dobře geologicky prozkoumaná. Úložiště se tam dá umístit," řekl.

Lokalita zasahuje do katastrálního území sedmi vesnic, uvedl Slovák. O jejím zařazení mezi území potenciálně vhodná pro stavbu hlubinného úložiště se starostové dověděli na společné schůzce ze zástupci správy úložišť minulý čtvrtek. O takové možnosti se už ale v regionu mluví měsíce. Podle starostů, které oslovila ČTK, zatím mezi lidmi nejsou patrné větší obavy. Je to dáno hlavně tím, že jsou zvyklí na práci s uranovou rudou ve svém okolí.

"Můj názor je ten, že jednou jsme tady postavili jaderné elektrárny a bereme z nich proud. Odpad se někam dát musí," řekl dnes Josef Havránek, starosta Moraveckých Pavlovic. Zastupitelé ale zatím o postoji k průzkumu pro úložiště nejednali, stejné je to v Sejřku. Starosta Sejřku Jiří Mazour nevyloučil to, že se kvůli tomu v obci uskuteční referendum.

Podle Slováka bude správa úložišť v nejbližších týdnech aktivní ve všech sedmi vytypovaných lokalitách v Česku. Na veřejných schůzích chce lidem vysvětlovat, jak by průzkum území technicky probíhal a jak dlouho by trval. Zároveň je seznámí s možnými finančními kompenzacemi. Koncem roku vyzve obce k zapojení. Aby byl průzkum zahájen, musí s ním podle Slováka souhlasit všechny obce v dané lokalitě. "Pokud jedna nebude souhlasit, potom tu žádost o průzkum nepodáme," ujistil.

Na Vysočině už byly pro výstavbu hlubinného úložiště vybrány dvě lokality. První, která má název Hrádek, se nachází u Rohozné na Jihlavsku, druhá, s označením Horka, je u Budišova na Třebíčsku. Stejně jako jinde v zemi muselo SÚRAO dříve v těchto místech přerušit přípravné práce kvůli velkému odporu obyvatel. Pode nedávno schválené novely atomového zákona teď ale může stát nabídnout obcím za vstřícný postoj k průzkumu peníze.

Po dobu průzkumu budou obce dostávat kompenzace podle rozsahu zkoumaného území v jejich katastrech. Přesná pravidla budou podle Slováka stanovena novelou vládního nařízení. V návrhu je prý zatím 600.000 korun ročně paušálně pro každou obec a dalších 0,30 Kč za každý metr čtvereční průzkumného území zasahujícího do jejího katastru. Ročním maximem jsou čtyři miliony pro obec.

Podle nastaveného harmonogramu by mělo úložiště v Česku fungovat od roku 2065; výstavba potrvá asi 15 let. Do roku 2015 by měla být vybrána hlavní a jedna záložní lokalita. S definitivní platností by mělo být území pro výstavbu úložiště stanoveno do roku 2025.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů