Pátek, 26. dubna 2024

EK prý neodmítla platit na odpadní vody, projektů asi bylo moc

EK prý neodmítla platit na odpadní vody, projektů asi bylo moc

Evropská komise dnes popřela, že by odmítla proplatit, či zmrazila peníze na lepší kvalitu odpadních vod v ČR. Její mluvčí Ton van Lierop ČTK také řekl, že problém možná souvisí s tím, že projektů bylo moc. Server iDnes.cz dnes napsal, že EK definitivně odmítla proplatit asi deset miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod, kvůli čemuž prý může někde voda podražit až o třetinu.

Komisi se nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma, uvedl server. "Nic jsme nezablokovali, či nezmrazili," řekl ale v reakci mluvčí komise. "To, co můžu říct, je, že jsme neodmítli platit," uvedl dnes van Lierop v Bruselu pro ČTK.

Problém je podle něj zřejmě v tom, že bylo odevzdáno příliš projektů. "Takže je složité platit za každý projekt," podotkl van Lierop. "Nemůžeme platit za více projektů, než jaké jsou finanční možnosti," řekl také. "Nemůžeme jít nad rozpočet," dodal.

"Je to velký průšvih, který se hodně odrazí v cenách vody," řekl iDnesu poslanec a šéf Severočeské vodárenské společnosti Petr Skokan (VV). Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka by byl dopad obrovský. "Oficiálně o tom ještě nevíme. Nicméně jsem to už také slyšel. V některých případech to může vést ke zdražení vody až o třetinu," upozornil. Vodu přitom příští rok už citelně podraží vyšší daň z přidané hodnoty, která vzroste z deseti na 14 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů