Čtvrtek, 28. března 2024

PVK do září odhalily 277 nelegálních odběrů a vypouštění vody

PVK do září odhalily 277 nelegálních odběrů a vypouštění vody

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za tři čtvrtletí letošního roku odhalily celkem 277 případů černých odběrů vody a nelegální produkce odpadních vod, za které nelegálním odběratelům dodatečně účtovaly 2,5 miliony korun. Za celý loňský rok firma zjistila 390 černých odběrů. ČTK to dnes sdělil mluvčí PVK Ondřej Pokorný.

Ve všech dosavadních 219 případech nelegální produkce odpadních vod se jednalo o nepřihlášení kanalizační přípojky. V případě černých odběrů byla nejčastějším prohřeškem neoprávněná manipulace s vodoměrem v 59 procentech případů, následovala neevidovaná vodovodní přípojka a nelegální připojení pomocí trubky. V 80 procentech byli pachateli černých odběrů občané, v jedné pětině případů firmy.

Firma dopředu vytipovává potencionální černé odběratele. V případě, že smlouva o dodávkách vody neobsahuje také ujednání o odvádění odpadních vod, provedou PVK v místě odběru kontrolu. Kontrolují také majitele vlastních studní s ohledem na napojení do veřejné kanalizace. Stav vypouštění odpadních vod je mimo jiné zjišťován také pomocí kamerového průzkumu.

PVK zásobují vodou obyvatele hlavního města a dalších 200.000 lidí ve Středočeském kraji a na Vysočině. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je zároveň největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů