Pátek, 29. března 2024

Zastupitelé Kladna budou schvalovat přijetí dotace 300 mil. Kč

Zastupitelé Kladna budou schvalovat přijetí dotace 300 mil. Kč

Ministerstvo zemědělství poskytlo Kladnu z evropských dotací téměř 300 milionů korun na výstavbu kanalizace ve čtvrti Švermov, která skončí v prosinci. Napojení asi 42 kilometrů nových stok na dosavadní systém stálo zhruba 379 milionů korun. Kvůli proplacení dotace se 22. listopadu sejde zastupitelstvo, které ještě musí přijetí dotace schválit. Novinářům to dnes řekl primátor Dan Jiránek (ODS).

Město podle Jiránka nakonec obdrželo zhruba o 50 milionů nižší dotaci, než původně předpokládalo. "Kromě ministerstva životního prostředí dotaci schvalovalo také ministerstvo financí. Byli jsme požádáni, abychom přepočítali finanční model a snížili požadavek na dotaci, což jsme učinili," vysvětlil Jiránek. Prý ale nejde o žádný problém, jelikož stavbu město zaplatilo z pořízeného úvěru a nyní se většina investovaných peněz vrátí zpět do rozpočtu.

Zároveň se podle primátora nedá předpokládat, že by 300 milionů korun sloužilo k zaplacení nových projektů. "Ty peníze se vrátí zpátky na úvěr, ale už tady jsou samozřejmě ve frontě další projekty, které potřebujeme profinancovat," řekl Jiránek. Jako příklad uvedl revitalizaci sídliště v Kročehlavech, kterou zatím město platí ze svého rozpočtu. Vedení radnice předpokládá, že ve Švermově příští rok ještě budou pokračovat opravy silnic, které museli dělníci kvůli kanalizaci rozkopat.

Výstavba kanalizace ve Švermově je podle zástupců magistrátu největší investicí v Kladně od roku 1989 a největším vodohospodářským projektem ve Středočeském kraji. Celkem na vodohospodářskou síť bylo napojeno kolem 4700 objektů včetně věznice v nedalekých Vinařicích.

Švermov je poslední velkou lokalitou v Kladně, kde doposud většina domů nebyla připojena na městskou kanalizaci. Místní občané byli odkázáni na jímky či trativody. Vlastní připojení na kanalizační síť si každý musí vybudovat sám. V případě, že je v místě dostupná kanalizace, jsou lidé podle města povinni se k veřejné síti připojit. Výstavba trvala dva roky.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů