Pátek, 19. dubna 2024

Nová služba: odvoz starých elektrospotřebičů přímo z domu

Nová služba: odvoz starých elektrospotřebičů přímo z domu

Kvůli ekologické likvidaci starých elektrospotřebičůuž není nutné chodit do sběrného dvora. Společnost REMA Systém dnes spustila jako první v Česku zcelanovou službu - zajistí jejich odvoz zdarma přímo z domácností.

Projekt s názvem "BUĎ LÍNÝ" funguje jednoduše. Odvoz elektroodpadu lze objednat buď na speciálním telefonním čísle 840 550 650 nebo na internetu na stránkách www.budliny.cz.

Lidé přitom mají dvě možnosti, jak si nechat staré elektrospotřebiče odvézt. Odvoz více než 150 kilogramů elektroodpadu - což je například 1 pračka (cca 70 kg), 1 lednička (cca 50 kg), 1 televize (cca 30 kg) a 1 žehlička (cca 2 kg) - bude zajištěn ve všech pracovních dnech až do večerních hodin, vždy v předem domluveném termínu. "Víme, že největší problém mají lidé s likvidací velkých a těžkých spotřebičů a proto jim nabízíme to nejjednodušší řešení. Pokud nemají potřebné množství spotřebičů, mohou se domluvit s lidmi ve svém okolí. Projekt tak podpoří i sousedské vztahy," uvádí výkonný ředitel společnosti REMA Systém PetrKubernát.

Při menším množství elektroodpadu, od 25 kg (například 1 stolní počítač se starším typem monitoru), jej pak stačí vložit do jakékoli krabice, kterou odveze dohodnutá kurýrní služba."Tuto službu ocení hlavně starší spoluobčané, pro které je potíž zajistit si odvoz jakéhokoli spotřebiče," sdělila Markéta Vokáčová ze společnosti REMA Systém a doplnila: "S jednou baterií či holicím strojkem, tak stále bude muset koncový spotřebitel jít na místo zpětného odběru. Věříme ale, že vzhledem k nárůstu sběrných míst ani to nebude v budoucnu pro nikoho problém."

Projekt "BUĎ LÍNÝ" nabízí řešení hlavně pro obyvatele malých obcí bez vlastního sběrného dvora a jiných možností zpětného odběru. "Jako největší překážku odděleného sběru uvádí koncoví spotřebitelé donáškovou vzdálenost. Naší službou se jim snažíme vyjít vstříc a odstranit tak poslední překážku ekologické likvidace starých elektrospotřebičů,"vysvětluje Petr Kubernát, co stálo za zrodem myšlenky projektu "BUĎ LÍNÝ".

Elektroodpad je nejrychleji rostoucím druhem odpadu, roste třikrát rychleji než běžný komunální odpad. Podle výzkumů společnosti REMA Systém vznikne ročně v ČR přes 119 000 tun elektroodpadu. Domácnosti každý rok vyřadí např. zhruba 630 000 rychlovarných konvic, 554 000 fénů nebo 350 000 lednic. "Podle našich odhadů vznikne v průměru v každé domácnosti ročně 30 kg nepotřebných elektrospotřebičů za rok. Efektivně vysbírat a ekologicky zlikvidovat se ale podaří přibližně 40% z nich,"upřesňuje Markéta Vokáčová ze společnosti REMA Systém.

Bližší informace o projektu jsou umístěny na stránkách www.budliny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů