Pátek, 26. dubna 2024

Výstavba větrných elektráren v ČR letos stagnuje

Výstavba větrných elektráren v ČR letos stagnuje

Výstavba větrných elektráren v Česku letos stagnuje, instalovaný výkon se do listopadu zvýšil o zhruba 1,3 megawatty a do konce roku se čeká instalace kapacit o celkovém výkonu mezi osmi až deseti megawatty. Na konferenci o větrné energii to dnes řekl předseda České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) Michal Janeček. Podle něj tak pomalý růst výkonu může ohrozit cíle Česka v naplňování Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje.

Národní akční plán zavazuje Česko do roku 2020 vyrábět 13 procent energie z obnovitelných zdrojů. U větrných elektráren plán předpokládá, že v tomto termínu budou v tuzemsku fungovat zdroje o výkonu 743 MW, což představuje průměrný růst instalovaného výkonu 50 MW ročně.

V současnosti činí v ČR celkový instalovaný výkon větrných elektráren asi 216 MW. Stagnace nastala v letošním roce kvůli změně systému ve výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a zpřísnění podmínek pro připojení nových zdrojů. Výkupní ceny pro elektřiny z větrných elektráren pro příští rok činí 2230 Kč/MWh a neliší se tak od letoška.

Místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček upozornil, že Národní akční plán bude nutné v kontextu aktuálního rozvoje obnovitelných zdrojů přepracovat. Zatímco u větrných elektráren se za současného vývoje nepřepokládá naplnění plánu, u fotovoltaických zdrojů je již kapacita naplněna na roky dopředu.

"Ve výrobě z větrných elektráren letos budeme na stejné úrovni jako loni," uvedl Janeček. Loni elektrárny z větru vyrobily asi 335 GWh, což není ani jedno procento z celkové výroby elektřiny. "Není tu pro větrné elektrárny žádná politická podpora a neexistuje snaha o naplnění Národního akčního plánu," dodal Janeček.

Podle něj by měl stát také zjednodušit povolovací procesy při stavbách větrných zdrojů. "V Česku vyrábíme z větru desetkrát méně energie, než je průměr Evropské unie," podotkl.

Nejvíce instalovaného výkonu větrných elektráren má v současnosti Ústecký kraj, značný potenciál pro další kapacity existuje podle Janečka například v Olomouckém či Karlovarském kraji.

Do konce letošního roku Janeček čeká dokončení tří významnějších větrných elektráren. Bude to projekt v Rozstání na Prostějovsku, další elektrárna bude v Horní Řásnici na Liberecku a nový zdroj bude dokončen také v Karlovarském kraji v Krásné u Aše.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů