Sobota, 20. dubna 2024

Natural Centrum v Jihlavě je nejlepší bioprodejnou roku 2011

Natural Centrum v Jihlavě  je nejlepší bioprodejnou roku 2011

Nelepší prodejnou PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců pro rok 2011 se stalo Natural Centrum Jihlava. Vítěznou bioprodejnu vybrali členové poroty složené ze zástupců maloobchodu, médií, spotřebitelů a jednoho zástupce svazu PRO-BIO. Ocenění má provozovatele především motivovat k dalšímu růstu.

"Porotu přesvědčila především rozmanitost sortimentu. Jihlavská bioprodejna nabízí zákazníkům čerstvé výrobky, a to nejen obvyklou zeleninu či pečivo, ale rovněž maso," vyzdvihla přednosti Natural Centra Jihlava Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Kromě kritéria sortimentu bioprodejny, kdy se hodnotil počet položek biopotravin na prodejně (tedy zastoupení bio zeleniny a ovoce, pečiva, masa a uzenin, krájených čerstvých mléčných výrobků, dětských výživ, přírodní kosmetiky a drogérie), byl brán zřetel i na přístup personálu bioprodejny k zákazníkům. Tato část hodnocení zahrnovala jak ochotu prodávajících a jejich informovanost o výrobcích (zbožíznalectví), nebo spokojenost zákazníků či označení biopotravin v prodejně, tak případné ochutnávky a přítomnost publikací a osvětových materiálů. V celkovém vyhodnocení ovšem hrálo roli také estetické hledisko. Komise posoudila vnější i vnitřní vzhled prodejny, přehlednost sortimentu v regálech, čistotu, průběžné doplňování zboží a aktuálnost informací ve výlohách.

"Pro rozvoj ekologického zemědělství je rovněž podstatné další kritérium hodnocení bioprodejen, a tím je spolupráce s regionálními zemědělci a zpracovateli a jejich prezentace na prodejně," zdůraznila Kateřina Nesrstová.

Velmi důležité pro bioprodejny je rovněž dodržování ekologických principů při provozu obchodu, hygienických předpisů (HACCP), plnění požadavků legislativy, bezpečnost a hygiena potravin, a tak je logické, že i tyto aspekty se do hodnocení nemalou mírou promítly.

Do soutěže, která bude probíhat také příští rok, se zapojilo několik bioprodejen z celé České republiky. V současné době sdružuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 67 bioprodejen.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů