Pátek, 19. dubna 2024

SEZÓNA FARMÁŘSKÝCH TRHŮ V PRAZE NEKONČÍ: PRAŽSKÁ TRŽNICE V HOLEŠOVICÍCH BUDE OTEVŘENA PO CELOU ZIMU

SEZÓNA FARMÁŘSKÝCH TRHŮ V PRAZE NEKONČÍ: PRAŽSKÁ TRŽNICE V HOLEŠOVICÍCH BUDE OTEVŘENA PO CELOU ZIMU

Příznivci farmářských trhů o své nákupy nepřijdou ani v zimním období. Secesní hala 22 v areálu Pražské tržnice bude jako jediná v hlavním městě otevřena po celou zimu. Holešovické trhy jsou otevřeny celoročně 6 dní v týdnu kromě nedělí a vzhledem ke kryté hale mohou fungovat bez ohledu na rozmary počasí. Milovníci dobrého jídla si mohou vybírat z široké nabídky 85 prodejních pultů na největším pražském tržišti o ploše 3 000 m2. K mání je nejen zelenina, ovoce a květiny, ale i další čerstvé potraviny - například pečivo, masné výrobky, ryby, sýry, med, houby či koření. V předvánočním čase (3., 10. a 17. prosince) navíc pokračují oblíbené sobotní trhy za účasti ještě většího počtu prodejců než obvykle.

Hala 22 je to, co z Pražské tržnice dělá "tržnici" v pravém slova smyslu. Řada návštěvníků areálu sem chodí právě kvůli ní - za širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou z přímé produkce od drobných pěstitelů z celých středních Čech. Hlavním rysem haly 22 je sezónnost zdejší nabídky - v době, kdy vrcholí sklizeň třešní nebo jablek, těžko najdete v Praze místo, kde byste si mohli vybrat z tolika odrůd. Pokud zrovna sezóna není, je vše k dostání ze skladových zásob. V zimě, kdy domácí nabídka čerstvého ovoce a zeleniny není tak bohatá, se hala 22 stává také místem širokého výběru ovoce a zeleniny z dovozu - citrusových a suchých plodů, banánů a mnoho dalších. Většina prodejců je přímými pěstiteli z celých středních Čech. Z celkového počtu 39 prodejců ovoce a zeleniny je 24 přímých pěstitelů (tj. 62 %). Tak vysoký počet přímých pěstitelů pod jednou střechou je v rámci Prahy zcela unikátní. Pro snazší orientaci zákazníků v hale 22 jsou pulty přímých pěstitelů zřetelně označeny.

Pěstitelé často nabízejí u jednoho pultu mnoho druhů daného produktu: například "bramborář" Jiří Buchal z Kolínska vám dá vybrat až z 16 odrůd a stejně jako další drobní pěstitelé v hale 22 dokáže také poradit, která z odrůd je vhodná právě pro daný pokrm (výborný tip třeba na váš vánoční bramborový salát!). Jan Rittich je zase odborníkem na květák, kapusty a kedlubny - vše v bio kvalitě bez chemických postřiků. V zimě prodává až 15 odrůd jablek Radomír Němec. Se zeleninou poradí také Jiří Hejla, který pokračuje v tradici starého farmářského rodu a v hale 22 prodává už 12 let.

Hala 22 - to však již dávno není jen trh se zeleninou, ovocem a květinami. Jmenujme také některé z prodejců potravin, kteří si v hale 22 získali největší popularitu. Fronty se stojí u pultu "Chorvatské ryby"; jejich prodejce se může prokázat certifikátem, že od doby výlovu v Jadranském moři neuplynulo více než 24 hodin. Za velmi příznivé ceny prodává v hale 22 od středy do soboty ryby s tmavým masem (sardinky, makrely, ančovičky, tuňáky), světlé ryby (pražmy, parmice, mořské ďasy, žraloky) a samozřejmě i mořské plody jako jsou mušle, chobotnice, krevety, olihně nebo langustinky. Populární jsou také sýrárny. Sýrárna Grand Moravia je věrná starým tradicím ruční výroby sýrů a k tomu používá kvalitní mléko z Olomoucka. Vedle ní jiný pult se sýry Gouda, vyráběnými z mléka volně se pasoucích krav v severním Holandsku. V neposlední řadě pak farma Dolenec z Jizerských hor se svými výrobky z kravského mléka či farma Pěnčín s bio výrobky z kozího a ovčího mléka. Velmi navštěvované jsou také pulty s medem: např. pulty s bio medy nebo s jednodruhovými medy od borovicového až po maliníkový. Chléb podle tradičních 70 let starých osvědčených receptur peče a v hale 22 prodává pekárna Vondřich z Mělníka. K tomu několik prodejců kvalitního masa a uzenin. - Tento stručný výčet dostatečně napovídá, že hala 22 je opravdu největším tržištěm v celém hlavním městě a z nákupů udělá nejen povinnost, ale především hezký zážitek. V areálu tržnice lze bezproblémově zaparkovat - kapacita je více než 600 parkovacích míst, jedna hodina parkování je zdarma.

www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů