Pátek, 26. dubna 2024

Skládka se zvětší v roce 2015

Ďábličtí stále doufají, že k rozšíření nedojde.

Skládka se zvětší v roce 2015

Naděje obyvatel Ďáblic na to, že se plánované rozšíření skládky nakonec neuskuteční, slábne. Současná pražská politická reprezentace se totiž zatím ke změně územního plánu nemá.

Marie Mocková, tisková mluvčí společnosti A.S.A. provozující skládku, sdělila, že rozšíření připadá na rok 2015 a při současném tempu navážení odpadu by měla být skládka pak v provozu ještě další tři nebo čtyři roky. "Co bude dál, se uvidí podle nového územního plánu," dodala.

Starosta Ďáblic Miloš Růžička však stále doufá, že se nakonec podaří rozšiřování skládky zabránit. "Zatím čekám, jak budou zacházet se stávajícím územním plánem, jak se postaví k přípravám nového územního plánu," uvedl s tím, že při plánování rozšíření skládky politické důvody převážily nad odbornými. "Nikdo například nevyhlásil výběrové řízení na poskytnutí jiného území pro navážení odpadu," podotkl.

Případná změna územního plánu, která by rozšíření zamezila, je zatím v nedohlednu. Platí tedy rozhodnutí pražského zastupitelstva ze začátku listopadu 2011, které provedlo změnu územního plánu tak, aby skládka mohla v budoucnu růst.

Podle prvního náměstka pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), do jehož kompetence spadá současný i nový územní plán, je návrh na novou změnu, která by skládku udržela v současných rozměrech, prozatím pozastaven. A zatím není jasné, kdy a jestli vůbec se to změní.

"Jediné, co můžu říct, že změna musí nejdříve projít výborem pro územní rozvoj, následně městskou radou a poté ji musí schválit zastupitelstvo," uvedl Hudeček. Doplnil, že zatím nemá názor na to, zda by se skládka nakonec měla či neměla rozšiřovat. Chybí koncepce nakládání s odpady.

V současné době leží na ďáblické skládce pět milionů tun odpadů, rozšíření by zvedlo její kapacitu o další milion a půl.

AUTOR: Hynek Paštěka
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů