Pátek, 26. dubna 2024

V Praze o budoucnosti trhu s emisními povolenkami

V Praze o budoucnosti trhu s emisními povolenkami

Praha se na den stane hlavním městem evropského byznysu s emisními povolenkami. Na mezinárodní konferenci European Carbon Forum 2012, která se v české metropoli koná 16. února, přicestují celosvětově uznávaní experti. Společně budou hledat východiska ze současné situace na evropském emisním trhu.

"Víme, v jakém stavu trh je. Ceny jsou na minimech, což není pro podniky motivující, hovoří se o smyslu a budoucnosti celého mechanizmu. Nervozitu přinesly i výsledky klimatické konference v Durbanu. European Carbon Forum 2012 je platformou pro tyto otázky," řekl Rastislav Vasilišin, předseda představenstva společnosti Virtuse Group, která konferencii organizuje.

Pozici Evropské komise bude na konferenci prezentovat Hans Bergman z Generálního ředitelství Evropské komise pro boj s klimatickými změnami. Svoji vizi budoucnosti Kjótského protokolu přednese bývalý švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren. Dopady výsledků Durbanu bude analyzovat hlavní expert agentury Bloomberg pro trhy s emisemi Alessandro Vitelli. Očekávání před blížícími se aukcemi emisních povolenek přednese pan Robert Seehawer, manažer jedné z největších energetických burz světa, německé EEX. Nové strukturované produkty při obchodování s emisemi CO2 představí Koen Dejonghe, ředitel sekce obchodování s emisemi norského energetického gigantu Statkraft. Inspirací nejen pro zástupce veřejné správy bude podrobné vysvětlení celosvětově uznávaného prodeje státních emisních povolenek AAU z dílny bývalého vicepremiéra ex-ministra životného prostředí ČR Martina Bursíka.

Konference se koná v aktuálním čase, těsně před přidělováním emisních povolenek pro tento rok. Pozornost firem je proto na maximu. "Již za necelý rok se také zásadně změní celý systém EU ETS. Na konferenci budou proto diskutované i podrobnosti nových pravidel. Věřím, že se nám i za pomoci hostů ze zahraničí podaří podniky co nejvíc zorientovat," uvedl Jan Fousek, ředitel obchodu a partner společnosti Virtuse.

European Carbon Forum je odborná platforma, která na jednom místě spojuje zástupce všech zainteresovaných stran a subjektů v oblasti emisních povolenek. Kvalitou řečníků a rozsahem poskytnutých informací jde o ojedinělé setkání v celém středoevropském prostoru. První ročník konference se konal loni v Bratislavě, po Praze je cílem pořadatelů přenést akci do Varšavy.
Virtuse Group (Suisse) SA je investiční holding s aktivitami na trzích Německa, Česka, Slovenska, Polska, Bulharska a Rumunska. K aktivitám holdingu patří investiční poradenství, obchod s volnými emisními povolenkami a energiemi. V České republice vykonáva svoji činnost prostřednictvím společnosti Virtuse Energy - obchodníka s emisními povolenkami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů