Pátek, 26. dubna 2024

Neukáznění jezdci na skútrech měli v srdci Krkonoš skákací rampu

Neukáznění jezdci na skútrech měli v srdci Krkonoš skákací rampu

Skupina neukázněných jezdců na šesti skútrech si o víkendu udělala v jedné z nejcennějších lokalit Krkonoš na Labské louce skákací rampu. Posádku jednoho skútru se strážcům parku podařilo zastihnout u stojícího stroje. Ostatní ujeli. ČTK to dnes řekl mluvčí správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Podle strážců parku agresivita jezdců na skútrech stále stoupá.

Šest skútrů zastihla hlídka v sobotu v noci v zářezu řeky Labe na Labské louce nad Labskou boudou. "Tam si ve volném terénu vytvořili jakousi skákací rampu, kde zkoušeli své řidičské umění," uvedl Drahný.

Kromě jednoho zbývající skútry ujely směrem na Zlaté návrší a přes hřebínek na Šmídovu vyhlídku. "Přestože se s touto skupinou hlídka ještě jednou ten večer potkala v oblasti Medvědína, tak jejich akrobatické kousky v těsné blízkosti zasahujícího policisty i strážce byly již natolik nebezpečné, že neměli možnost zasáhnout," uvedl mluvčí.

Jízdy neukázněných řidičů skútrů či terénních čtyřkolek na pásech se strážci parku snaží potírat. Vedle případu z Labské louky o víkendu také při kontrolní akci zadrželi dvě terénní pásové čtyřkolky v lokalitě Na rovince nad Beneckem. Se všemi třemi přestupci strážci na místě zahájili správní řízení, v němž jim hrozí pokuta až několika desítek tisíc korun.

Správa parku ve spolupráci s policií od začátku zimní sezony udělala několik desítek větších kontrolních akcí. "V letošním roce již byly uděleny blokové pokuty v celkové výši 7200 korun a byla zahájeno šest správních řízení. Dalších 14 přestupků bylo předáno policii," uvedl Drahný. Navíc strážci ve 230 případech zabránili spáchání přestupku. Nejčastěji šlo o záměr turistů, skialpinistů či snowboardistů vstoupit či vjet do volného terénu.

Časté kontroly vjíždějících i parkujících vozidel strážci dělají například na silnici vedoucí ze Špindlerova Mlýna k Špindlerově boudě. Jde o úsek, kam byl v minulosti regulován vjezd závorou na konci města a dnes zákaz řeší jen dopravní značka. Obavy, že návštěvníci tento zákaz nebudou respektovat, se nenaplnily, naprostá většina vozidel má doklad k vjezdu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů