Pátek, 26. dubna 2024

LIPKA PŘIPRAVILA NOVINKU PRO JIHOMORAVSKÉ UČITELE: E-STUDOVNU

LIPKA PŘIPRAVILA NOVINKU PRO JIHOMORAVSKÉ UČITELE: E-STUDOVNU

Brněnské školské zařízení Lipka je mezi jihomoravskými učiteli známé svými vzdělávacími aktivitami v oblasti environmentální výchovy, které pro ně připravuje. Nyní Lipka nabízí novinku - elektronickým vzdělávacím centrem, tzv. e-studovnu, která má pedagogům sloužit jako stálý zdroj informací a námětů pro výuku.

"E-studovna byla zřízena na stránkách estudovna.lipka.cz a postupně se naplňuje vlastními výukovými materiály a dalším interaktivním obsahem," říká tvůrce e-studovny, Jan Trávníček z Lipky. Podle něj má nový nástroj všem zájemcům z řad učitelů pomoci především se zaváděním průřezového tématu Environmentální výchova do výuky a poskytnout jim metodickou podporu při strategickém plánování EVVO.

"Významným přínosem je bezesporu možnost využít prostředí e-studovny k prostudování nabízených odborných textů či příkladů dobré praxe z jiných škol. Učitelé také získají odkazy na zajímavé články a jiné osvědčené texty, které posléze mohou zařadit do výuky. E-studovna vyzývá také k diskuzím a ke vzájemné výměně názorů, zkušeností, případně ke konzultacím s odborníky," doplňuje Trávníček. V nedávné době byla e-studovna například obohacena o Malý ekologický a environmentální slovníček, jež srozumitelně osvětluje základní ekologické pojmy a termíny a může se stát mnohostranně využitelnou učební pomůckou pro výuku různých předmětů - biologie, zeměpisu, občanské výchovy či ekologického praktika, zejména na základních a středních školách.

V současné době probíhá praktické ověřování dvou prvních modulů, které e-studovna obsahuje. Pedagogové se nemusí obávat náročnosti jejich absolvování, vstupními předpoklady je pouze základní dovednost práce s počítačem a chuť a vůle rozšířit si environmentální povědomí o témata a myšlenky vhodné pro zařazení do výuky. Další zájemci o absolvování kurzů získají všechny potřebné informace na e-mailové adrese jana.dvorackova@lipka.cz.

E-studovna vznikla v rámci projektu Podpora dalšího vzdělávání pro pedagogy v environmentální oblasti, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Lipka je jednou z největších a nejstarších organizací v České republice, které se věnují environmentální výchově a vzdělávání. Ve svých vzdělávacích aktivitách má široký záběr: školám a školkám nabízí organizace jedno- či vícedenní ekologické výukové programy, při nichž ročně navštíví Lipku více než dvacet tisíc žáků. Dále rozvíjí systematické vzdělávání pedagogických pracovníků na poli environmentální výchovy a zajišťuje také výuku předmětů zaměřených na environmentalistiku na několika vysokých školách.

Kontakty:
Jan Trávníček, koordinátor projektu, jan.travnicek@lipka.cz
Andrea Weisová, projektová manažerka, andrea.weisova@lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů