Sobota, 27. dubna 2024

V Humpolci propojily učitelky ekologii a hudbu

V Humpolci propojily učitelky ekologii a hudbu

Humpolec - Za zvuků chřestidla, tenké a tlusté hůlky, klapačky z ořechů, drhla z vlnitého papíru, dešťové hole z plechovek od piva, štěrbinové bubínky, rumba koule a dalších netradičních nástrojů proběhl další seminář s názvem Hudba v ekologii, ekologie v hudbě, tentokrát v Humpolci. Necelá desítka učitelek mateřských škol lákala ze skořápky ptáče, přivolávala první jarní kytky nebo uspořádala čtyřhlasý ptačí koncert.

Pořadatel Chaloupky o.p.s. připravil pro zájemkyně vzdělávací seminář, který se konal v úterý 6. března Humpolci, v budově městské knihovny na Dolním náměstí. Seminář nazvaný Ekologie v hudbě, hudba v ekologii nabídl zájemcům nejrůznější činnosti propojující přírodu a hudební výchovu. Nebyly to jenom písničky a říkanky o přírodě. Zpívaly se také zhudebněné pranostiky, ptačí hlasy nebo zvuky vody. Účastnice si zkusily, jak do jednoduchých popěvků zapojit hru na tělo, pohyb, ale i grafomotorické cviky. Dokonce z ptačích hlasů vytvořily čtyřhlasý pěvecký sbor.

"Než se nám podařilo se sladit, zněl náš zpěv opravdu jako jarní štěbetání ptáků na keřích. Po krátkém nácviku už ale byl k poslouchání, což všem udělalo velkou radost," prozrazuje s úsměvem Marcela Vacková účastnice semináře ze Zhoře.

Program vedla zkušená pražská lektorka Vlasta Košťálová, která se pokusila předat účastnicím něco ze svých bohatých zkušeností z výuky učitelů MŠ. O svých schopnostech přesvědčila všechny. Učitelky nejen zpívaly, ale také tančily, procvičovaly paměť i znalosti přírodních dějů. Zahrály si na jarní deštík, na ptačí sněm i na jarní louky. V závěru semináře se lektorka podělila s účastnicemi o svoje zkušenosti s realizací školních projektů a s úpravami vzdělávacích programů.

"Tentokrát se nám podařilo vyhradit si čas i na vzájemnou výměnu nápadů ze školní praxe. Je to vždycky obohacení pro všechny zúčastněné," hodnotí přínos semináře Marie Rajnošková jedna z organizátorek semináře. A dodává: "Ještě nás čeká seminář na stejné téma začátkem dubna v Jihlavě. Jsem zvědavá, jak se nám podaří přivolat jaro tam. Zatím jsme ho ve Žďáře i v Humpolci přivolali aspoň na den."
Seminář byl podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Více informací poskytne:
Marie Rajnošková, marie.rajnoskova@chaloupky.cz, 774 512 790

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů