Pátek, 26. dubna 2024

Ústup od jádra chválí 90 procent Němců

Merkelová po Fukušimě vsadila na alternativní zdroje energie. Němci šetří: spotřeba energie loni klesla o 4,8 procenta.

Ústup od jádra chválí 90 procent Němců

Byla to skutečná revoluce. Když se německá kancléřka Angela Merkelová před rokem, pod dojmem fukušimské katastrofy, rozhodla zavrhnout jadernou energetiku, byl to od ní výrazný obrat.

Německo už loni odstavilo osm nejstarších reaktorů. Do roku 2022 potom vypne všechny zbývající jaderné elektrárny.

Kancléřka Merkelová má v tomto ohledu plnou podporu Němců. "Zhruba devadesát procent lidí si podle průzkumů tento krok přálo," připomněl ministr životního prostředí Norbert Röttgen v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel.

Krok, který se vyplatil

Ústup od jádra se Merkelové opravdu vyplatil: v posledních měsících není v Německu oblíbenějšího politika. "A byl to krok správným směrem, protože máme lepší alternativy," tvrdí ministr Röttgen.

V loňském roce se propracovaly obnovitelné zdroje v Německu na druhou příčku v objemu vyrobené energie, hned po jaderných elektrárnách.

"Odchod od jádra je mimořádně významný pro celou německou ekonomiku," uvedl Christian Schulz, analytik banky Bernberg. "Pokud se transformace k obnovitelným zdrojům podaří, bude Německo příkladem i pro další země. Musíme ale počítat s tím, že alternativní zdroje budou dražší než energie z jádra."

Průměrná německá rodina zaplatí ročně v cenách elektřiny zhruba 120 eur, která putují na solární energii. Většina lidí s tím ale podle průzkumů počítá. Vnímají to jako nezbytnou daň, kterou je třeba zaplatit.

Odklon od jádra tak pokračuje. Loni schválili Němci množství zákonů, které mají alternativní zdroje podpořit, zlepšili i kvalitu přenosových sítí.

Odpůrce ústupu od energie z jádra to zatím nepřesvědčilo. Evropský komisař pro energetickou politiku Günther Oettinger viní Berlín, že pouze improvizuje. "Německo nemá skutečnou strategii, jak postupovat dál v budování energetického sektoru," řekl Oettinger agenturám.

Kritici rovněž pozorují, že alternativní zdroje energie jsou převážně na Baltském pobřeží. Firmy, které energetické zdroje potřebují, jsou naopak na jihu země. To značně zatěžuje přenosové sítě. Odborníci ujišťují, že riziko výpadků není velké.

"Kdo sledoval letošní extrémní mrazy, může být klidný, že dodávky energetické soustavy byly důkladně prověřeny," říká ministr Röttgen.

Jiné kritické argumenty ale mluví také o tom, že německý ústup od jádra je možný jen proto, že Berlín elektřinu kupuje od sousedů: Francie a České republiky. To opakuje český premiér Petr Nečas. Bavorský ekonomický ministr Martin Zeil dokonce vyslovil vážné znepokojení, že se Bavorsko stává závislým na Temelínu.

Údaje Německého statistického úřadu to ale nepotvrdily. Podle jeho údajů Německo naopak v první polovině loňského roku významné množství energie vyvezlo, stejně jako o rok dříve.

Hitem je solární energie

Alternativní zdroje energie prožívaly loni v Německu nečekaně rychlý rozmach. Na celkové výrobě elektřiny se podílely z jedné pětiny. Země se stala světovou velmocí číslo dvě v oblasti solární energetiky.

Loni vyrobilo Německo o šedesát procent solární energie víc ve srovnání s rokem 2010. Nyní se trend možná zčásti ztlumí. Vláda v Berlíně rozhodla, že dotace do solární energie se sníží o třicet procent.

Přesto má už v příštím roce přibýt dalších 7000 MW výkonu obnovitelných zdrojů energie, především ze slunce, biomasy a větru.

Němci se ale rovněž snaží razantně snižovat energetickou náročnost průmyslu. Loni klesla spotřeba energie o 4,8 procenta. Například odběr zemního plynu byl nižší o desetinu oproti předchozímu roku.

"Německo zatím může vypadat v tomto trendu osamocené," připouští ministr životního prostředí Röttgen. "Věřím ale, že jdeme správným směrem."

Změny přístupu

Německo

Vláda kancléřky Merkelové už loni odstavila osm nejstarších reaktorů. Do roku 2022 vypne všechny zbývající jaderné elektrárny.

Švýcarsko

Váda zastavila všechna povolovací řízení k výstavbě nových tří bloků a nařídila také bezpečnostní revizi stávajících elektráren.

Itálie

Italové kvůli jaderné energetice šli k referendu, kde si loni v červnu odhlasovali, že budou zrušeny všechny projekty budoucí výstavby reaktorů. Kvůli nadpoloviční účasti voličů je výsledek právně závazný.

Venezuela

Prezident Hugo Chávez nechal zastavit všechny projekty z oblasti jaderné energetiky. Týká se to také výstavby nové elektrárny, kterou mělo dodat Rusko.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů