Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace obsadili dva finské ledoborce na protest proti těžbě ropy a zemního plynu v Severním ledovém oceánu. Posádky se podle informací agentury AP k protestujícím chovají přátelsky.
Podle AP se 17 demonstrantů dostalo na palubu ledoborců, zatímco další vyšplhali na jejich jeřáby s transparenty. Vyzývaly společnost Shell, aby upustila od plánů uskutečnit vrty v severních vodách.
Aktivistka Sini Saarelaová, která se dnes dostala na palubu ledoborce Fennica, AP řekla, že protest bude ukončen ještě dnes odpoledne.
Společnost Arctia Offshore loni v listopadu souhlasila, že do roku 2014 poskytne dva ledoborce Fennica a Nordica na podporu dobývání ropy a plynu u severních břehů Aljašky.

Státní zemědělský intervenční fond k dnešnímu dni vydal 13 836 rozhodnutí o poskytnutí či zamítnutí dotace na Agroenvironmentální opatření (na opatření, u kterých končí sledované období 31. 12. 2011). Z toho k dnešnímu dni proplatil 10 991 žádostí v celkové výši 3.068.650 tis Kč. SZIF předpokládá výplatu celkem 15 021 výše uvedených žádostí v celkové sumě převyšující 4,15 mld. Kč určené 11 674 žadatelům.
Agroenvironmentální opatření má za úkol podpořit způsoby využití zemědělské půdy, které jsou v souladu s ochranou životního prostředí a krajiny. Důraz je kladen na zachování vysoké přírodní hodnoty a biologické rozmanitosti území.

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby. Řekl to mluvčí společnosti Rostislav Starý. Firma Praha má jako většinový vlastník Pražských služeb o podíl 18,85 procenta zájem. Radní Radek Lohynský z ODS uvedl, že si Praha nyní nechá nabízené akcie ocenit.
Pražské služby se v hlavním městě starají o svoz komunálního odpadu, před časem získaly také miliardovou zakázku na letní a zimní úklid.

Dva a půl roku po svém založení dosáhla nezisková asociace Česká rada pro šetrné budovy magické hranice 100 členů. Jak ukazuje srovnání v regionu, jedná se o velmi slušný výsledek.

Návrh Komise na nová pravidla pro emise skleníkových plynů v zemědělství a lesnictví

Evropská komise učinila první krok k začlenění lesnictví a zemědělství do klimatické politiky EU. Lesy a zemědělské pozemky pokrývají více než tři čtvrtiny území EU a lepší řízení v těchto oblastech by podle Komise mohlo hrát důležitou roli v klimatické strategii EU. Stromy zadržují velké množství uhlíku a například lepším řízením, které by pomohlo zvýšit množství zadržených škodlivin o 0,1 procenta, by se ročně podařilo eliminovat emise rovnající se provozu 100 milionů automobilů. Návrh Komise je reakcí na rámcovou úmluvu OSN o změně klimatu, která byla přijata v prosinci 2011. Návrh komise bude znamenat i nové příležitosti pro odměňování zemědělců za jejich přínos v boji proti změnám klimatu v rámci společné zemědělské politiky. Více informací k této problematice naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů