Pátek, 19. dubna 2024

Energetické firmy trápí nejistota na trhu s povolenkami

Energetické firmy trápí nejistota na trhu s povolenkami

Energetické firmy trápí přetrvávající nejistota na evropském trhu s emisními povolenkami. Ceny povolenek klesají již několik týdnů, minulý čtvrtek klesly až na 6,70 eura (asi 165 korun) za povolenku. Podle firem se tím zvyšuje nejistota na trhu a omezují se investiční příležitosti.

"Otázka pokračování nebo nepokračování systému obchodování s emisními povolenkami je velkou nejasností. Otázkou je také cenová úroveň emisních povolenek a další případné zpřísňující podmínky pro výrobu elektrické energie," uvedl tento týden na energetickém fóru šéf Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský.
Podle Křetínského je v současnosti naprosto nejasné, jak bude vypadat regulační rámec a energetický mix v evropských zemích v příštích letech. "V této situaci nestability je v zásadě nemožné investovat do stavby nových zdrojů na výrobu elektrické energie. Celý sektor výroby elektrické energie je de facto paralyzován," uvedl Křetínský.

Také generální ředitel ČEZ Daniel Beneš považuje snahu EU omezovat škodlivé emise za velkou nejistotu pro energetický trh. "Je velmi těžké na tom stavět jakoukoli strategii energetické společnosti," řekl Beneš.

Evropská unie emisní povolenky zavedla jako nástroj, které přinutí podniky snižovat vypouštění škodlivých plynů. Evropské země získávají od EU určitý počet emisních povolenek pro energeticky náročné sektory, které jsou pak rozděleny mezi jednotlivé firmy. Pokud se někomu podaří ušetřit škodlivé emise a povolenek má více, než potřebuje, může je prodat jinému podniku. Od roku 2013 ale budou již firmy za část přidělených povolenek platit. U velkých firem jde při obchodování o miliardové částky s velkým vlivem na celkové hospodaření.

Ekonomické problémy Evropy ale snižují objem výroby, a tím i spotřebu povolenek. Proto ceny povolenek klesají již několik týdnů a není jasné, jak bude systém pokračovat. Nepomohl zatím ani plán EU omezit počet obchodovaných povolenek. "Hlavními hybateli poklesu cen (v uplynulém týdnu) byla kombinace oslabujících trhů s energiemi, vysoce nadprůměrných teplot v celé Evropě a polského 'ne' dalším jednáním o redukčních cílech pro snižování emisí po roce 2020," podotkl analytik Milan Hudák ze společnosti Virtuse Energy.

Křetínský uvedl, že si neumí představit, jak v rámci současného regulačního rámce v Evropě může představenstvo společnosti ČEZ rozhodnout o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle Beneše je však dostavba Temelína i přes veškeré potíže na trhu prioritou firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů