Pátek, 26. dubna 2024

Obáváme se snížení výdajů na Společnou zemědělskou politiku, požadujeme lepší cílení prostředků

Obáváme se snížení výdajů  na Společnou zemědělskou politiku, požadujeme lepší cílení prostředků

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se připojuje k nesouhlasu dalších nevládních organizací, týkajícího se možného krácení výdajů na Společnou zemědělskou politiku (SZP).

"Jednoznačně nesouhlasíme s plošným krácením prostředků určených na SZP, ale naopak požadujeme jejich lepší cílení. Pevně doufám, že i pan ministr to cítí stejně a že právě jeho navrhovaný diferencovaný přístup bude tím cílením podpor do oblastí, které vykazují perspektivu udržitelnosti," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Společná zemědělská politika by dle záměru Evropské komise měla mít pozitivní dopad na životní prostředí, erozi, množství vody v krajině, biodiverzitu, zaměstnanost, welfare zvířat atd.

"Opatření by měla být cílená, nikoliv plošná. Z probíhajících jednání na Ministerstvu zemědělství České republiky je zřejmé, že i samotní úředníci si toto uvědomují. Budeme tedy usilovat o to, aby uchopili tyto podmínky správně," informovala Kateřina Nesrstová. Upozorňuje na nebezpečí, které by vyplývalo ze situace, kdy by se výraznější krácení finančních prostředků na Společnou zemědělskou politiku týkalo pouze České republiky a nikoliv celé Evropské unie, což by mělo negativní vliv na konkurenceschopnost našeho zemědělství, na plnění přísných podmínek ochrany životního prostředí, welfare zvířat, údržby krajiny apod.

Omezování Společné zemědělské politiky z hlediska rozpočtu nelze považovat za strategické, ale naopak velice krátkozraké. Zasáhlo by také sektor ekologického zemědělství, neboť naplnění koncepce ozelenění SZP by pak mohlo být komplikovanější. Ekologické zemědělství dnes plní mnoho dalších funkcí, než je pouze produkce zdravých, kvalitních potravin. "Sedláci, hospodařící na ekofarmách, svou činností chrání půdu před erozí a zvyšují její úrodnost, pomáhají k vyšší čistotě ovzduší a vod, nezatěžují životní prostředí pesticidy. Zároveň svým přístupem podporují biodiverzitu nebo často využívají staré plodiny nebo plemena zvířat, čímž ochraňují a uchovávají genofond apod.," doplnil Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekologičtí zemědělci z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců se shodují s dalšími oborovými svazy, že rozpočet pro Společnou zemědělskou politiku nemá být omezován, ale lépe a efektivněji využit.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů