Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chilský nejvyšší soud dnes definitivně povolil několikrát zablokovaný kontroverzní projekt na stavbu vodních elektráren na jihu země v Patagonii. Oznámila to agentura AFP.
Projekt HidroAysen španělsko-chilského konsorcia Endesa-Colbún v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (66 miliard Kč) počítá se stavbou pěti přehrad ve dvou neobydlených údolích v Patagonii. Vyrobit by měly 2750 megawattů elektřiny, čímž by schopnost Chile zajistit si energii stoupla asi o pětinu.
Řada Chilanů se stavbou nesouhlasí. Kvůli ní se konaly i protestní akce, které provázelo násilí. Podle ekologických aktivistů plán v Patagonii zničí panenskou přírodu.
Projekt loni v květnu schválily úřady, ale vzápětí byl v červnu soudně zastaven. Nejvyšší soud ale nakonec potvrdil odmítnutí veškerých odvolání, které proti výstavbě podaly nejrůznější skupiny, včetně ekologických organizací, a to tribunálem nižší instance z konce loňského roku.

Praha - Ze zahraničí přichází na česká pole nový trend. První tuzemští zemědělci začínají využívat při hospodaření na polích navigační technologii GPS. Pomůže jim nejen snížit náklady a zvýšit efektivitu výroby, ale také přispěje k ochraně životního prostředí. Více na:http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/170179-diky-gps-umi-traktory-zorat-pole-samy-jezdi-na-autopilota/

Škodu zhruba 1,5 milionu korun způsobil odpolední požár na skládce v Praze Ďáblicích. Hořet začalo nákladní auto, od něhož chytla i část skládky. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, příčina požáru se vyšetřuje, řekla ČTK mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.
Hořet začalo okolo 13:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu zhruba ve 13:45. Kromě auta hořela i skládka o rozměrech asi deset krát dvacet metrů. "Po 15:00 se musela ještě jedna hasičská jednotka na místo vrátit, protože se malá část skládky, asi jeden krát jeden metr, znovu rozhořela," dodala mluvčí.

Jaké to je, pracovat na kampani, která má přinést výsledky až za čtyřicet let, vědí v agentuře Scholz & Friends. Evropská komise si ji totiž vybrala na realizaci kampaně, která se zaměřuje na podporu povědomí o změně klimatu a chce změnit chování občanů a firem. Kampaň je součástí energetického plánu, který se má promítnout do roku 2050. Kampaň má proběhnout ve všech 27 členských státech EU od září příštího roku. V České republice a na Slovensku kampaň připravuje právě Scholz & Friends, která již v minulosti pracovala na podobných projektech, zejména pro Evropský parlament. Komise zveřejnila svůj ekologický plán oficiálně vloni v prosinci. Aby mohlo být dosaženo cíle snížení emisí o více než 80 % do roku 2050, nesmí např. při výrobě energie v Evropě vznikat téměř žádné emise sloučenin uhlíku.

Novinkou na českém trhu je přírodní kosmetika Evolve organic beauty, která vznikla v roce 2008 ve Velké Británii. Za poměrně krátkou dobu získala spoustu ocenění, např: vítěz Nejlepší ekologický podnik 2011 ("Best Green Business 2011"), Nejlepší design obalů ("Best packaging design"), ocenění časopisu Natural Health Magazine v soutěži Beauty Awards 2010+2011 - Higly recommended. Londýnská kosmetika Evolve organic beauty s certifikací Ecocert a Vegan obsahuje nejméně 99 % přírodních ingrediencí, nejsou v ní žádné parabeny, SLS/ /SLES, škodlivé ftaláty, syntetické vůně nebo barviva. Kosmetika používá vysoce efektivní přírodní a bio ingredience jako argan, moringa nebo přírodní anti-aging peptidy. Obaly produktů jsou 100% recyklovatelné a mohou být recyklovány znovu a znovu. Značka nabízí produkty určené k péči o pleť obličeje i péči celého těla. K oblíbeným patří například krémově tělové peelingy.

Zajímavé nízkopodlažní tramvaje začaly produkovat i v Rusku - více na:http://www.ukvz.ru/catalogue/view.php?id=106&ggid=1&flag=0

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů