Pátek, 26. dubna 2024

Cena Josefa Vavrouška

Cena Josefa Vavrouška

Víte o někom, kdo je ve vašem okolí příkladem pro ostatní tím, co dělá pro zlepšení životního prostředí? Zasadil se o záchranu cenného území, stromu nebo přispěl ke zlepšení kvality životního prostředí? Navrhněte ho nebo ji na prestižní Cenu Josefa Vavrouška, kterou udělují Nadace Partnerství a Nadace Charty 77. O laureátech rozhodne jedenáctičlenná porota složená z předních odborníků a osobností v environmentální oblasti. Nominace můžete zasílat do 30. dubna.

Nominujte na Cenu Josefa Vavrouška!

Nominovat na Cenu můžete i Vy! Stačí nám zaslat nominaci vyplněním elektronického formuláře. Odborná porota následně z došlých nominací vybere laureáta Ceny Josefa Vavrouška.


O Ceně Josefa Vavrouška

Cenu Josefa Vavrouška udělují každoročně Nadace Partnerství a Nadace Charty 77. Jejím smyslem je ocenit konkrténí činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj.

Výběr laureáta na Cenu Josefa Vavrouška provádí jedenáctičlenná porota složená z odborníků v oblasti životního prostředí, osobností veřejného života a zástupců obou nadací. Datum není náhodné, váže se ke Světovému dni životního prostředí, kterým je tradičně 5. červen.

"Cena není omezena na profesi ani věk, může ji získat zasloužilý profesor stejně jako mladý nadšený ochranář, úředník nebo právník." Ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa, který před 16 lety (19. března 1995) tragicky zahynul.

Loňský ročník Ceny Josefa Vavrouška (za rok 2010)

V loňském patnáctém ročníku se sešlo více jak 42 nominací na 21 různých osobností. Mezi navrženými byli například geolog, lesní inženýr, ekonom, projektová manažerka, důchodce nebo dětský psycholog.

Cenu Josefa Vavrouška nakonec obdržel architekt a odborník na územní plánování Martin Říha. Porota ocenila Říhovu celoživotní usilovnou a nezištnou práci při prosazování principů udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí v oblasti územního rozvoje a také snahu o ochranu obcí severních Čech před rozpínáním těžby hnědého uhlí.

Cenu Josefa Vavrouška za rok 2010 obdržel architekt a odborník na územní rozvoj Martin Říha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů