Pátek, 26. dubna 2024

Polsko nehodlá uvalit moratorium na těžbu břidlicového plynu

Polsko nehodlá uvalit moratorium na těžbu břidlicového plynu

Polsko nehodlá uvalit moratorium na těžbu plynu z břidlic, jako to udělalo Česko. Dnes to podle agentury Reuters uvedli zástupci polské vlády. Varšava chce využitím plynu z břidlic omezit energetickou závislost na Rusku.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v pondělí uvedl, že česká legislativa není připravena pro složité technické postupy, jaké vyžaduje těžba břidlicového plynu. Navrhl proto, aby se po dobu roku až dvou let nevydávala žádná povolení pro těžbu ani pro průzkum.

Kvůli obavám o životní prostředí, které by mohla těžba břidlicového plynu poškodit, už zastavily průzkumné práce i Francie či Bulharsko.

Polsko se však k těmto zemím připojit nehodlá. "Vláda žádné moratorium na břidlicový plyn neplánuje," uvedl Tomasz Arabski z úřadu premiéra Donalda Tuska.

Varšava už udělila přes 100 licencí pro průzkum možností těžby břidlicového plynu. Mezi společnostmi, které chtřějí v Polsku těžit, jsou mimo jiné Exxon Mobile či Chevron. Země očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

Odhaduje se, že Polsko má zásoby břidlicového plynu o objemu 346 až 768 miliard metrů krychlových. Využití těchto zásob by Varšavě umožnilo zmenšit závislost na dovozu zemního plynu z Ruska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů