Pátek, 26. dubna 2024

Ministerstva životního prostředí a dopravy připravila generální dohodu k modernizaci dálnice D1

Ministerstva životního prostředí a dopravy připravila generální dohodu k modernizaci dálnice D1

Ministerstvo životního prostředí se s resortem dopravy dohodlo na výstavbě nových ekoduktů přes dálnici D1. Obě instituce připravily generální dohodu o realizaci a podmínkách v rámci celé budoucí modernizace dálnice D1. Dnes ji na Ministerstvu životního prostředí podepsali náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař a náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

"Přes dálnici D1 se postaví nové koridory pro migraci zvěře. Dálnice je jednou z největších umělých bariér pro zvěř v České republice. Nové přechody budou místo z původně plánovaného betonu ze dřeva, což povede ke snížení nákladů z původních 300 milionů na 30 milionů korun. Při rekonstrukci dálnice vzniknou dva 40 metrů široké nadchody v prioritních úsecích na 94. kilometru u Humpolce a na 175. kilometru dálnice D1," říká náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.

"Jsem rád, že oba resorty touto dohodou deklarovaly společný zájem na realizaci modernizace D1 při respektování požadavků ochrany přírody a krajiny. Věřím, že tato spolupráce bude pokračovat i ve všech dalších krocích přípravy a realizace tohoto záměru," řekl 1. náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

V projektu rekonstrukce dálnice se i nadále počítá s využitím stávajících mostů. Oprava dálnice mohla být zcela zastavena kvůli chybějící dokumentaci právě k aktuálně zahájené stavbě nových migračních koridorů. Ministerstvo životního prostředí vyšlo projektu opravy vstříc a původní EIA na rekonstrukci dálnice, která se řešila v letech 2007 - 2010, uznalo i v rámci změny v plánech opravy komunikace.

Podobně řešené přechody pro zvěř jsou i na německých nebo slovenských komunikacích. Cílem koridorů je minimalizace zásahů člověka do přírody a umožnění přirozené migrace zvěře na jejich trasách.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík
vedoucí Tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Mobil: 606 111 060
Email: matyas.vitik@mzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů