Pátek, 26. dubna 2024

Čínský stavitel jaderných elektráren míří na burzu

Čínský stavitel jaderných elektráren míří na burzu

Největší čínský stavitel jaderných elektráren China National Nuclear Power Corp. plánuje vstup na burzu. Prostřednictvím primární nabídky akcií chce získat peníze na výstavbu pěti jaderných elektráren, na což bude potřebovat až 173,5 miliardy jüanů (558,2 miliardy Kč).

Oznámení firmy naznačuje, že Čína obnovila plány na prudký růst počtu jaderných elektráren v zemi, které byly pozastaveny po loňském jaderném neštěstí v Japonsku.

Firma své plány oznámila v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva životního prostředí. Zatím však nezveřejnila bližší podrobnosti ohledně načasování nabídky, pouze uvedla, že nabídka se uskuteční v Číně.

Čína má ambiciózní plán, který počítá, že do roku 2020 bude mít v provozu více než 100 jaderných reaktorů. Chce tak snížit rostoucí poptávku po uhlí a dovozu ropy a plynu. Rozvoj jaderných elektráren však byl pozastaven po březnu 2011, kdy zemětřesení a tsunami poškodily japonskou jadernou elektrárnu Fukušima a způsobily nejhorší jaderné neštěstí od výbuchu jaderné elektrárny Černobyl v roce 1986.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů