Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé mohou ode dneška na webu používat aplikaci Potraviny na pranýři

Lidé mohou ode dneška na webu používat aplikaci Potraviny na pranýři

Internetová aplikace "Potraviny na pranýři" bude spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami.
Jednoduchá a intuitivní aplikace umožní návštěvníkům vyhledat požadovanou informaci o nevyhovující potravině podle názvu výrobku, druhu potraviny, prodejce, země původu a distributora. Aplikace je spotřebitelům k dispozici na www.potravinynapranyri.cz

Důvodem pro vznik projektu je skutečnost, že v současnosti se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně.
"Do budoucna chceme aplikaci otevřít i pro další dozorové a inspekční orgány, jakými jsou například Státní veterinární správa nebo hygienická služba. Vedle hlavního účelu - zveřejňování prohřešků - chceme v dohledné době přidat také vzdělávací část, která by se věnovala zvyšování obecné informovanosti o všem, co se kvality a jakosti týče," říká ke spuštění aplikace ministr zemědělství Petr Bendl.

Aplikace "Potraviny na pranýři" se tak vedle finančních sankcí ukládaných ve správním řízení stane dalším nástrojem, jak dostat pod tlak nepoctivé výrobce a prodejce potravin. Jejími hlavními přednostmi jsou přehlednost, transparentnost a rychlost.

V okamžiku spuštění aplikace bude databáze obsahovat přes 350 položek a bude průběžně doplňována z výsledků kontrol dozorových orgánů.


Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů