Pátek, 26. dubna 2024

Na Vysočině vznikne vědecko-technický park za 420 milionů

Na Vysočině vznikne vědecko-technický park za 420 milionů

V polovině června 2012 začala v Jihlavě stavba Vědecko-technického parku a Centra pro transfer technologií. Nové pracoviště bude zaměřeno na technologie v energetice a umožní v tomto oboru propojení výzkumu a škol s podnikateli.

Areál vzniká na dvou hektarech pozemků v průmyslové zóně Hruškové Dvory. Bude mít 600 metrů čtverečních kancelářských ploch a 1780 metrů čtverečních laboratoří. Hrubá stavba bude dokončena do jednoho roku. Park bude fungovat od ledna 2014. "Naším základním úkolem je aktivizovat zájem studentů i dalších lidí o vlastní podnikání, o vývoj a inovace," uvedl Jan Rakušan, předseda představenstva Energoklastru, který projekt zastřešuje.

Součástí projektu je vznik pobočky s experimentální bioplynovou stanicí a dalšími výzkumnými technologiemi v Telči. Na tento záměr asi za 200 milionů Kč se teď Energoklastr uchází o další dotaci. "S regionální pobočkou počítáme i v případě, že dotace nebude schválena. Ale když nebude dotace, začneme výrazně skromněji," řekl Rakušan.

V jihlavském parku najde práci přes 50 pracovníků a dalších 150 až 200 pozic by podle očekávání investora mělo vzniknout u spolupracujících firem. V laboratořích budou odborníci například testovat účinnost kotlů a paliv, využití bioplynu v energetice a v dopravě. Zabývat se budou mimo jiné i materiálovým inženýrstvím a biochemií. "Specifikaci laboratoří máme možnost modifikovat podle potřeb partnerů," doplnil Rakušan.

Podle Společnosti vědeckotechnologických parků ČR fugnuje u nás 10 akreditovaných parků a 33 dalších je v provozu. Řada podobných záměrů se ještě připravuje. Projekt za 420 milionů korun slíbila ze tří čtvrtin zaplatit Evropská unie.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů