Pátek, 26. dubna 2024

Potíže v Krnově: černé skládky

Potíže v Krnově: černé skládky

V Krnově fungují v současné době tři sběrné dvory. Nacházejí se na Opavské, Bruntálské nebo na Karáskově ulici. Jejich provoz je zajištěn i během víkendu. Lidé si už zvykli, že do těchto sběrných míst patří přebytečný odpad z domácností, jako třeba staré lednice, televizory nebo nábytek.

"Úklid nepořádku, který obyvatelé způsobí, jde z rozpočtu města Krnov. Náklady na odvezení takové jedné menší černé skládky mohou být kolem dvou tisíc korun. Cena za likvidaci těch opravdu velkých se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Jsou to zbytečné výdaje navíc a hlavně se neustále opakují," řekla vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Krnově Rostislava Rollerová.

Černé skládky jsou na stejných místech

Na některých místech se skládky zakládají stále dokola. "Třeba v lokalitě nad letištěm jsou pravidelně dvě černé skládky. Na té jedné bývají rozebrané zbytky starých aut, nejčastěji plastové díly. Často je to také za garážemi na Hlubčické ulici, nebo v proluce na Staré ulici," dodal Petr Suchý vedoucí oddělení vodního a odpadového hospodářství z odboru Městského úřadu v Krnově.

Nezanedbatelnou část tohoto nepořádku na černých skládkách tvoří odpad z údržby zahrad. Majitel zahrady má přitom možnost tento biologický odpad kompostovat, nebo zadarmo odvézt do sběrných dvorů. "Na sběrné dvory mohou lidé průběžně odevzdávat i odpad ze zahrad. Vše je zdarma, přesto se situace stále opakuje. Skládky prostě vznikají pořád dokola a nám se nedaří chytnout lidi při činu," řekl Petr Suchý.

V lokalitě zahrádek u Hlubčické ulice v Krnově si majitelé dávají na údržbě záležet. Zahrádky jsou pravidelně udržované, trávníky posekané a kolem chatiček vše uklizené. Ale stačí zajít kousek za zahrádky, směrem ke garážím. Pravidelně tady vzniká černá skládka úctyhodných rozměrů. Je těžké říct, kdo za to může. Ne všichni zahrádkáři takto uklízí svůj odpad. Jsou mezi nimi pořádkumilovní, kteří využívají sběrných dvorů.

Určitě něco přihodí i lidé bez domova, kteří se zde zdržují. Ale odpad vršící se do výšky na ploše několika metrů čtverečných se sám během pár měsíců nenasbírá.

Na skládku už zase vozí odpad

Před několika dny proběhl odvoz té největší skládky v této lokalitě. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Na místě vyčištěné skládky jsou již vyhozeny nové zbytky odkvetlých rostlin ze zahrádek, igelitové obaly od rašeliny a nové smetí. Drobné hromádky stavebních sutin a dalšího smetí opodál naštěstí zarůstají vzrostlou trávou a kopřivami.

Pokud víte o černé skládce, nahlaste ji okamžitě na odbor životního prostředí Městského úřadu v Krnově. Na městskou policii můžete zavolat, pokud si všimnete konkrétní osoby, vozidla apod.

ZDROJ: denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů