Pátek, 26. dubna 2024

Cheb chce zlepšit pořádek a omezit černé skládky

Cheb chce zlepšit pořádek a omezit černé skládky

Město připravuje několik projektů, které mají za cíl snížení počtu černých skládek a celkové zlepšení pořádku především v centru města. Fungující sběrný dvůr u sídliště Skalka projde modernizací, bude spuštěn pilotní projekt svozu tříděného odpadu z vybraných čtvrtí a v centru se objeví podzemní kontejnery.

Rekonstrukce loni otevřeného sběrného dvora se uskuteční na základě přislíbené dotace z Státního fondu životního prostředí.

"Součástí toho by měla být rekonstrukce kompletního zázemí pro kontejnerová stání na jednotlivé druhy odpadu, vybudování zázemí pro zaměstnance, montáž váhy na vážení odpadu, který tam bude dovezen", vyjmenoval hlavní změny místostarosta Tomáš Linda.

Město chce tímto dát šanci obyvatelům a podnikatelům uložit odpad, se kterým si neví rady a který často končí na černých skládkách. Věří, že se tím sníží počet nelegálních skládek. Dotace ve výši 5 milionů korun pokryje asi 70 procent z 8 milionové investice. Celková cena se bude soutěžit elektronickou aukcí.

"Ta spoluúčast města, jako taková, bude přibližně 30 procent", potvrdil Linda.

Také se zavede pilotní projekt nového systému svozu separovaného odpadu. Ten bude ukládán obyvateli do barevně odlišených pytlů. Vyzkouší se účinnost tohoto systému, kdy svozový vůz bude pytle ukládat podle barev. Možnosti třídění na sídlištích jsou dobré, separační nádoby jsou přímo u popelnic na směsný odpad.

"V těch vilových čtvrtích je to horší. Ty nádoby jsou umístěny vždy někde centrálně a ta dochozí vzdálenost pro lidi není úplně vyhovující, to znamená, že nám jde o to, aby lidé z pohodlí domova dokázali ten odpad nejen vytřídit, ale pak ho i někam odevzdat tak, aby s ním bylo dále nakládáno", vysvětlil Linda.

Obyvatelé okolí chebského divadla a čtvrti Háje tak v průběhu května získají bezplatně tzv. startovací balíček s instrukcemi. Předávat by je měli pracovníci svozové společnosti spolu s vysvětlením, jak má systém fungovat a co by měl přinést.

Další novinkou bude zřízení podzemních kontejnerů na tříděný a směsný komunální odpad v centru města. Výhodou těchto zařízení je, že nezabírají příliš místa na povrchu a všechen odpad je ve velké nádobě skrytý pod povrchem. Neměl by tak vznikat nepořádek, který často dělají bezdomovci. Do kontejnerů se dostane jen svozová společnost, která je bude vyvážet.

"Odpad, jako takový, je nedostupný, to znamená, že nedochází ke znečišťování okolních prostranství kolem popelnicových stání tak, jako se tomu děje doteď, kdy s tím město má další náklady spojené s úklidem", uvedl místostarosta Linda.

Jsou vytipována některá místa na Starém městě. První podzemní kontejnery se objeví v dolní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Video:http://www.youtube.com/watch?v=FBS9EKfFp1Q

ZDROJ: TV Západ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů