Pátek, 26. dubna 2024

Lidé v Olomouckém kraji mohou třídit odpad do tašek

Lidé v Olomouckém kraji mohou třídit odpad do tašek

Celkem 4000 domácností v Olomouckém kraji se bude moci od září zapojit do nového projektu, jehož cílem je motivovat obyvatele k intenzivnějšímu třídění odpadu. Díky informační kampani Olomouckého kraje obdrží od společnosti EKO-KOM sady barevných tašek, do nichž mohou ukládat plasty, sklo a papír. Zapojit se budou moci například lidé v Olomouci, Přerově, Mohelnici, Zábřehu a dalších městech a obcích, řekl dnes ČTK hlavní koordinátor informační kampaně Miroslav Grass.

"Často jsme se setkávali s názorem, že lidem doma chybí nádoby na třídění jednotlivých druhů odpadů. I to byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli takovouto aktivitu realizovat," uvedl Marek Hruška ze společnosti EKO-KOM. Projekt se uskuteční ve vybraných obytných zónách. Společně s taškami lidé z příslušných ulic dostanou i leták s podrobnými informacemi.

Experiment potrvá do konce listopadu, následovat bude dotazníkový průzkum. Pokud aktivita splní očekávání, plánuje se její rozšíření i do dalších domácností.

Distribuce tašek navazuje na loňský pilotní projekt, kdy je získalo 1000 domácností v Přerově a Prostějově.
Olomoucký kraj patří co do množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele dlouhodobě mezi nejlepší v zemi. V roce 2011 na jednoho obyvatele Olomouckého kraje připadalo v průměru více než 20 kilogramů vytříděného papíru, deset kilogramů plastu, více než 11 kilogramů skla, necelý půlkilogram nápojového kartonu a přes 32 kilogramů kovů. Tašky se objeví zejména na místech, kde je ještě velký prostor pro zlepšení.

Ke konci loňského roku bylo na území Olomouckého kraje 15.495 barevných kontejnerů. Největší podíl tvořily nádoby na plast a kontejnery na sklo.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů