Pátek, 26. dubna 2024

Potřebuje Šumava vlastní zákon? Ano a velmi.

Potřebuje Šumava vlastní zákon? Ano a velmi.

V posledních dnech se v médiích objevily zprávy o tom, že kancelář prezidenta v rámci připomínkového řízení vyjádřila své pochybnosti nad novým zákonem o Národním parku Šumava. Kancléř Weigel míní, že "se jedná o předpis zbytečný a bezdůvodný."

Jako předseda Svazu Obcí Národního parku Šumava a starosta jedné ze šumavských obcí jeho názor zásadně nesdílím. Národní park Šumava je po dvaceti letech své existence ukázkou toho, kam vede neustálé střídání koncepcí, předpisů, ministrů i ředitelů parku. Zoufale chybí jasná pravidla. Roztříštěná zónace, především zcela nesmyslných 135 ostrůvků prvních zón, neumožňuje kvalitní a koncepční péči o ekosystémy. Svévolné rozhodnutí jednoho člověka - ministra Bursíka o zařazení části druhých zón po orkánu Kyrill do bezzásahového režimu přineslo národnímu parku kůrovcovou kalamitu, které padly za oběť miliony stromů. Kdyby existoval zákon o národním parku, nebyla by taková zásadní individuální rozhodnutí možná.

Díky tomu všemu je Šumava kolbištěm různých názorů a místem střetů - nejasná vize, kam má péče o národní park směřovat, protichůdné názory i předpisy, roztříštěný a měnící se management - to vše připravovaný návrh zákona přinejmenším řeší.

Šumava, po staletí kulturní krajina obývaná lidmi, potřebuje také konečně jasná pravidla pro svůj trvale udržitelný rozvoj i normální podmínky pro život svých obyvatel.

Návrh zákona vznikal jako kompromis v široké diskusi u kulatých stolů za účasti odborníků z ministerstva, poslanců, nevládních organizací, vědců i zástupců regionu i obcí. Ti všichni měli dostatek možností vznést své připomínky, se všemi bylo pracováno.

O finální podobě zákona se jistě další debata na půdě parlamentu povede, to je zcela legitimní. V debatě nad tím, zda Národní park Šumava potřebuje vlastní zákon, říkám - rozhodně ano, a co nejrychleji.

Jiří Hůlka, předseda Svazu obcí NPŠ
email: svazobci@sumavanet.cz
tel.: 388 43 41 35

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů