Sobota, 27. dubna 2024

V americkém Oregonu se chystají získávat elektřinu z oceánu

V americkém Oregonu se chystají získávat elektřinu z oceánu

V americkém státě Oregon končí přípravy ambiciózního projektu výroby elektrické energie z vln Tichého oceánu. Půjde o první komerční projekt svého druhu ve Spojených státech, který by měl zvládnout zásobovat elektřinou až 1000 domácností. Provoz by měl zahájit v říjnu, napsal deník The New York Times.

Elektřinu bude vyrábět dvěstěšedesátitunová bóje umístěná asi čtyři kilometry od pobřeží u oregonského města Reedsport. Vývoj zařízení a výzkum mořských vln dosud vyšel na deset milionů dolarů. Z toho 430.000 obdržela firma Ocean Power Technologies (OTP) z New Jersey, která dodala bóji.

Klíčové přitom bude udržet zařízení na mořské hladině, a to i během bouří v zimě. "Musí přežít," říká Jason Busch z firmy OTP. Účastníci projektu mají stále na paměti osud první zkušební bóje, která se před několika lety v Oregonu potopila. Technologie ale od té doby pokročily.

I tak je ale podle vedoucího projektu Paula Klarina na rozdíl třeba od větrné energie vše tak nové, že jednotlivé návrhy jsou jako obchod s kuriozitami. Jejich autoři se velmi kreativně snaží vymyslet, jak dostat energii z moře do drátu a z něj na pevninu tak, aby to moc nestálo a aby řešení bylo efektivní. "Někteří se zaměřují na mořské dno, jiní na hladinu, další zase na vodu," uvedl Klarin. "Máme mnoho k dispozici mnoho různých plánů, různých velikostí, různých podob," dodal.

Snažení Američanů podle The New York Times pozorně sledují vývojáři po celém světě. Úspěch nebo nezdar amerického projektu může ovlivnit i jejich výzkum. Další peníze na vybudování dalších generátorů bude potřebovat i společnost Ocean Power Technologies. "Vývoj energie z vln je velmi drahý. Budou potřebovat vidět, zda je pro ni ve světě potenciál," podotkl António Sarmento z Lisabonské technické univerzity v Portugalsku, který vede tamní výzkum energie z vln.

Případný úspěch "vlnové energie" ale budí i obavy, a to zejména u rybářů. Nechtějí, aby se opakoval podobný dopad na životní prostředí, jaký mělo budování vodních elektráren od 30. let minulého století. Přehrady tehdy narušily vodní cesty, po kterých tisíce let putovaly miliony lososů do moře a zpět. Zasáhly tak ekosystém, na který spoléhali různí živočichové od ptáků po medvědy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů