Pátek, 26. dubna 2024

DUHOVKY: Poslanci schválili Zelenou úsporám 2.0

DUHOVKY: Poslanci schválili Zelenou úsporám 2.0
  1. ÚSPĚCH : Poslanci schválili Zelenou úsporám 2.0
  2. POZVÁNKA: Zasaď si svůj strom
  3. POMOZTE: Sociální demokraté pomohli důlním firmám proti lidem
  4. AKCE: Brněnský biojarmark

ÚSPĚCH
Poslanci schválili Zelenou úsporám 2.0

Hnutí DUHA před půldruhým rokem navrhlo, aby vznikl nový program, který naváže na úspěšnou a populární Zelenou úsporám - a aby na něj stát použil peníze, jež mu velké továrny budou platit za povolenky ke znečišťování. Povedlo se: Poslanecká sněmovna minulý týden návrh schválila. Rodiny a obce by tak mohly dostávat příspěvky na zateplování domů, výměnu oken či moderní větrání, na nové čisté kotle na peletky nebo solární kolektory na střechách.

Děkujeme všem, kdo nám pomohli přesvědčovat poslance.

Program nastartuje investice a hlavně: naše domy budou méně závislé na uhelných dolech a drahém plynu. České domácnosti vinou špatně zateplených domů platí o 39 miliard ročně více, než by musely. Možnosti k zateplování budov jsou u nás dvakrát větší než energie z veškerého uhlí, které bychom získali vystěhováním a bouráním dalších obcí na Mostecku. Ale použití peněz ještě musí schválit Senát. Příště vás proto poprosíme o malou, ale důležitou pomoc.

POZVÁNKA
Zasaď si svůj strom

Již 15 let s dobrovolníky pomáháme měnit tvář českých lesů a krajiny. Již 15 let společně zvyšujeme rozmanitost české přírody - na pracovně-vzdělávacích kempech Týdny pro les a krajinu.
Přijďte i vy alespoň na jeden den zažít les a krajinu jinak. Přijeďte na Krásenské oslavy podzimu aneb zasaď si svůj strom.

Akce se koná v sobotu 13. 10. od 12:30 hodin. Sraz účastníků je u Rychty v Krásensku.
A co vás čeká? Malý výlet pod Holý vrch, kde proběhne drakiáda a úprava malého rybníčku, drobné občerstvení, výsadba ovocných stromků místních krajových odrůd a oprava oplocenek u již vysazených stromečků.

Více informací a přihlášky najdete na našem webu.

Akci pořádáme ve spolupráci s organizací Lipka - pracoviště Rychta a obcí Krásensko.

POMOZTE
Sociální demokraté pomohli důlním firmám proti lidem

Poslanecká sněmovna také z horního zákona vyškrtla prastaré vyvlastňovací paragrafy, podle kterých stát může zabavit soukromé domy a zahrady, pokud překáží v rozšiřování uhelných dolů. Příslušná klauzule se součástí naší legislativy stala za protektorátu - a komunisté ji tam posléze nechali. Přesto trvalo přes dvacet let, než se ostudné pravidlo podařilo zrušit. Uhlobaroni navíc zuřivě lobbovali proti návrhu na jeho změnu.

Sociální demokraté skoro jednomyslně hlasovali proti (s jedinou výjimkou: škrtnutí vyvlastňovacích paragrafů podpořil poslanec Robin Böhnisch z Královéhradeckého kraje). Hlavní důvod: ČSSD na návrhu vadí, že jej předložila vládní koalice. Opozice drtivou většinou svých hlasů dala přednost důlní lobby a svému politikaření před lidmi a jejich domovy. Teď je velmi důležité, aby sociální demokraté viděli, že jim arogance neprojde snadno.

Napište prosím krátký email poslancům ČSSD ze svého kraje, kteří hlasovali pro vyvlastňování, že vám to vadí. Stačí stručně, třeba jen dvě nebo tři věty. Děkujeme.

AKCE
Brněnský biojarmark

Nemáte zatím plány na víkend? Máme pro vás tip - udělejte si výlet na Zelný trh do Brna. V pátek 5. 10. a v sobotu 6. 10. tam můžete od 9 hodin navštívit tradiční biojarmark. Kromě biopochoutek se můžete těšit i na cimbálovou muziku a lahodné biovíno.

A Hnutí DUHA tam samozřejmě nebude chybět. Po oba dva dny vám nabídneme rozptýlení pro vaše chuťové i mozkové buňky. Na našem infostánku můžete ochutnat pomazánky z místních surovin, odnést si biorecept nebo si koupit tričko s motivem biopotravin. Pořádnou dávku kvalitního čtení zase zajistí společensko-ekologický časopis Sedmá generace (ke koupi bude za speciální biojarmarkové ceny!) s možností si ihned objednat předplatné.

Nemůžete přijet? Nevadí - svého nejbližšího farmáře či prodejnu farmářských výrobků můžete najít i v našem aktualizovaném bioadresáři na webu www.ceskebiopotraviny.cz. Pěkně přehledně a na jednom místě najdete kontakty a informace o jednotlivých farmách i tom, co pěstují, či jestli se k nim dá vyjet třeba na celý víkend s rodinou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů