Čtvrtek, 25. dubna 2024

Milovaná i nenáviděná - vrtačky již 50 let pomáhají kutilům a drtí jejich sousedy

Milovaná i nenáviděná - vrtačky již 50 let pomáhají kutilům a drtí jejich sousedy

Panelák, neděle, poledne. Zasednete k obědu a ... v ten okamžik se ozve vrtání. Výjev, který zažil každý, kdo v paneláku někdy žil. Výjev, o kterém i Richard Müller zpíval v písni Po schodoch - "ktosi čosi vrta v paneloch". Milovaná i nenáviděná vrtačka přišla na svět před 115 lety a od té doby se stala nedílnou součástí většiny domácností. Podle nedávného průzkumu společnosti ELEKTROWIN alespoň jednu vrtačku vlastní 50 procent českých domácností, a deset procent dokonce mají dvě a víc.

"Vrtačka se v průběhu posledních padesáti let stala nejrozšířenějším druhem elektrického nářadí nejen v dílnách, ale i v běžných domácnostech," říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. Než se ale tak stalo, prošla dlouholetým vývojem a zmenšováním. Když ji totiž před 115 lety sestrojil švábský mistr Wilhelm Emil Fein pro potřeby montérů stožárů, měla velikost sbíječky, vážila téměř osm kilo a nikdo jiný než silný chlap neměl šanci ji udržet.

Byli to Američani, koho napadlo, že by se tento vynález dal modifikovat tak, aby nezabíral půlku pokoje, a aby se na něm dalo vydělat. A tak v roce 1915 pánové Duncan Black a Alonso Decker vrtačku zmenšili, zlehčili na 3 kilogramy a opatřili ji pistolovou rukojetí. Ne snad, že by v tu dobu šly masově na dračku, ale přece jen se do jejich sériové výroby pustily německé firmy Bosch a Metabo a zasloužily se o jejich popularitu. To se částečně změnilo po roce 1945, kdy se většina světa zbědovaného válkou pustila do budování lepších zítřků a nových domovů.

V té době měly vrtačky ještě velmi primitivní uzemnění a nesměly se používat bez gumových rukavic. To se ale změnilo na počátku 60. let, kdy se vrtačky opět zmenšily, zlehčily a dostaly dvojitou izolaci. V ten okamžik nastal jejich boom. Z dílen se rozšířily do běžných domácností a s trochou nadsázky by se dalo říct, že vrtání se stalo hitem kutilů a od té doby prochází vrtačka každou chvíli renovací: kličkové utahování vrtáků, příklep na vrtání do betonu a panelu, vrtací kladiva, šroubováky, v roce 1971 se vrtačka odpojila od zásuvky a získala akumulátor...

"Dnešní vrtačky jsou na hony vzdálené těm, které se používaly před sto lety. Jsou lehké, výkonné, uživatelsky příjemné. A jsou recyklovatelné, proto bych chtěl apelovat na všechny, aby ve chvíli, kdy jim vrtačka doslouží, ji odnesli do sběrného dvora nebo ji odevzdali prodejci. Více než devadesát procent použitých materiálů totiž můžeme znovu poslat do oběhu," uzavírá Roman Tvrzník.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval na 140 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří na 1400 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:
Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů