Nastala úroda šípků, radostný podzimní čas. V zimě nám dají sílu a zdraví. Výtečné jsou šípky růže plané, ale i některých okrasných kultivarů. Jak je správně sušit? A jak připravit chutný šípkový čaj, který zachová vysoký obsah vitamínů těchto výjimečně zdravých plodů?
Jak správně zpracovat a uchovat šípky?
Planá růže šípková (Rosa canina) je skromný a půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin i lesů. Její šípky jsou výtečné. Ovšem na zahradě se uplatňují spíše okrasnější keřové růže s kompaktním tvarem. I takzvané ovocné růže jsou nejen krásné, ale dávají i šípky, které mají stejný obsah cenných, léčivých látek, jako šípky růže plané.
Šípky, přirozený zdroj vitamínů i minerálů
Naši předkové znali již dávno cenné hodnoty šípků, sbírali je a upravovali na mnoho způsobů, na sušení pro přípravu čajů, vařili z nich marmelády, pasty a lahodné víno.
- Šípky jsou obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou hodnotnější a levnější, nežli vitamínové tabletky!
- Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů - provitaminů A a vitaminy skupiny B.
- Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
- najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
Zpracování
Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C zase klesá. Pouze pro zavařování nevadí ani šípky po lehkém přejití mrazem.
Šípky je třeba je důkladně usušit - lze i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.
Jak uchovat vitamíny?
Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodoběji.
Vitamín C se však varem ničí. V šípkách je sice patrně vázán takovým způsobem, že malá část v nálevu zůstane, ovšem čaj se nesmí déle vařit. Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny, a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výtečné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné využít.
Vitaminový šípkový čaj (macerát):
- Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků)
- Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
- Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
- Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.
Lahodné a zdravé kombinace
Šípky jsou v nálevu výtečné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořici, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smísit se šípkovým macerátem.
ZDROJ: www.ireceptar.cz