Úterý, 23. dubna 2024

Jak správně zpracovat a uchovat šípky?

Nastala úroda šípků, radostný podzimní čas. V zimě nám dají sílu a zdraví. Výtečné jsou šípky růže plané, ale i některých okrasných kultivarů. Jak je správně sušit? A jak připravit chutný šípkový čaj, který zachová vysoký obsah vitamínů těchto výjimečně zdravých plodů?

Jak správně zpracovat a uchovat šípky?

Planá růže šípková (Rosa canina) je skromný a půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin i lesů. Její šípky jsou výtečné. Ovšem na zahradě se uplatňují spíše okrasnější keřové růže s kompaktním tvarem. I takzvané ovocné růže jsou nejen krásné, ale dávají i šípky, které mají stejný obsah cenných, léčivých látek, jako šípky růže plané.

Šípky, přirozený zdroj vitamínů i minerálů

Naši předkové znali již dávno cenné hodnoty šípků, sbírali je a upravovali na mnoho způsobů, na sušení pro přípravu čajů, vařili z nich marmelády, pasty a lahodné víno.

  • Šípky jsou obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou hodnotnější a levnější, nežli vitamínové tabletky!
  • Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů - provitaminů A a vitaminy skupiny B.
  • Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
  • najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Zpracování

Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C zase klesá. Pouze pro zavařování nevadí ani šípky po lehkém přejití mrazem.

Šípky je třeba je důkladně usušit - lze i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.

Jak uchovat vitamíny?

Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.

Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodoběji.

Vitamín C se však varem ničí. V šípkách je sice patrně vázán takovým způsobem, že malá část v nálevu zůstane, ovšem čaj se nesmí déle vařit. Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny, a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výtečné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné využít.

Vitaminový šípkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků)
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Lahodné a zdravé kombinace

Šípky jsou v nálevu výtečné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořici, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smísit se šípkovým macerátem.

ZDROJ: www.ireceptar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů