Pátek, 26. dubna 2024

EK chce dočasně "zmrazit" platby aerolinek za vypouštění emisí

EK chce dočasně "zmrazit" platby aerolinek za vypouštění emisí

Evropská komise dnes navrhla "zmrazit" normu, podle níž by všechny letecké společnosti měly platit za emise na letech do a z Evropské unie. Oznámila to dnes komisařka pro životní prostředí Connie Hedegaardová.

Normu ovšem začne vymáhat, pokud patřičný úřad OSN o aerolinkách nedospěje k nějaké globální dohodě v tomto směru. Čas na to je podle komise do podzimu příštího roku.

Unie se dostala pod silný tlak mezinárodních partnerů kvůli tomu, že by všechny letecké společnosti využívající letiště v EU měly platit za emisní povolenky v rámci unijního systému obchodování s povolenkami (ETS).

"Abychom vytvořili pozitivní atmosféru, dohodli jsme se, že zastavíme hodiny," řekla komisařka novinářům ke "zmražení" normy. "Pokud toto cvičení k ničemu nepovede, vrátíme se přesně tam, kde jsme s unijním ETS byli," dodala.

Orgán OSN pro aerolinky (ICAO) díky tomu bude mít čas do příštího listopadu, aby dosáhl dohody na tomto kontroverzním tématu.

Aby rozhodnutí komise začalo platit, je třeba, aby ho potvrdily ještě členské státy EU.

Dotčená norma začala platit od ledna a na jejím základě měly všechny společnosti bez ohledu na to, odkud pocházejí, za provozování letů v EU platit tím, že budou muset nakoupit ekvivalent 15 procent jejich emisí CO2, tedy asi 32 milionů tun CO2, uvedla agentura AFP. Faktury za to měly nicméně začít chodit v příštím roce poté, až budou emise za rok 2012 ověřeny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů